Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

GALERIE FOTO: Hora satului, o tradiţie de Paşte la Vintileasca


   Hora satului, un obicei moștenit din vremurile dacice se mai păstrează și s-a jucat de Paște la Vintileasca. Situată în partea sudică a Munților Vrancei, între izvoarele Râmnicului Sărat și ale Milcovului, comuna Vintileasca este un spațiu mioritic în care cu ocazia sărbătorilor importante de peste an tradițiile sunt aduse din nou în prim plan.
   În a doua și a treia zi de Paște, tinerii satului, fete gata de măritat, mamele acestora, dar și babele sau „gurile rele ale satului”, așa cum li se spune în popor, au participat la „Hora satului”, organizată la Căminul Cultural „Alexandru Vlahuță” din Vintileasca.
   Profesorul Sorin Pantelimon, director al Căminului Cultural, spune că în trecut acest eveniment cultural se ținea pe platoul de la intrarea în satul Vintileasca, în a doua zi de Paște. La acest obicei participau aproape toți locuitorii, de la copii la bătrâni, care asistau laolaltă la datul în „dulap” sau „scrânciob” a tinerelor fete, de către flăcăii care le iubeau. Acesta mai precizează că, în acest fel, fetele erau amețite și convinse să se mărite mai repede.
   Flăcăii construiau din timp dulapul, o instalație din lemn gros, cu patru brațe, care poartă câte un scaun ca raftul unui dulap, de unde îi vine și numele. Instalația semăna cu roata de la morile de apă și era pusă în mișcare de flăcăi puternici, care învârteau de o manivelă. Fetele îi răsplăteau pe flăcăi pentru truda lor cu ouă roșii sau încondeiate, pe care le țineau în sân.
   Se spunea că cei care au fost dați în dulap, își vor îndeplini dorințele, vor avea un an bogat și vor trece mult mai ușor peste greutăți. Pentru acest eveniment erau angajați muzicanți din Jitia sau din alte sate. În timpul jocului, strigăturile constituiau partea artistic-afectivă a petrecerii, care ținea până seara târziu.
   După zilele de Paște, dulapul era dezmembrat și depozitat de către unul dintre flăcăii care se ocupase de instalarea lui și nu se mai folosea decât anul următor la hora de Paște. „În prezent, flăcăii și fetele din Vintileasca încă mai preferă horele care sunt organizate la Căminul Cultural «Alexandru Vlahuță» din centrul comunei. În a doua și a treia zi de Sfintele Paște, în sala frumos împodobită a Căminului Cultural s-au prins în horă sub privi-rile mamelor și bunicilor de pe margine, iar de pe scenă, lăutarii au încântat audiența cu acorduri tradiționale”, a spus Sorin Pantelimon.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?