Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: Dansul a făcut din ei o familie


  

 

   Nouă tineri, nouă figuri diferite, un singur dans și o singură formație, Ripperz Crew. Stilul break dance îi ține uniți, le aduce premii, aplauze și zgomot. Alin Oprea, șeful trupei, a renunțat la școală pentru pasiunea lui, dar promite că nu va lăsa lucrurile așa. Ce fac acești băieți este performanță și pentru asta trebuie să muncească ore în șir. Satisfacția e la finalul dansului când se aud ropote de aplauze.

   S-au întâlnit în urmă cu șase ani în timp ce dansau pe iarbă. Au fost primii trei care au pus bazele formației Ri-pperz Crew, Alin Oprea, Marius Rugină și vărul lui Ciprian. Acum sunt nouă tineri în trupă și fac din dans o artă. Performanța cere sacrificiu și asta a înțeles-o cel mai bine Alin care are acum 20 de ani. „În afară de dans nu fac mai nimic. Mă dedic dansului total. Am renunțat la școală datorită pasiunii pentru că nu reușeam să am timp și de școală și de dans, dar vreau să mă reapuc”, ne-a spus Alin Oprea în pauza dintre două mișcări pe parchet.
Repetițiile se desfășoară aproape oriunde. Neavând un loc al lor, mișcările de break dance sunt încercate pe stradă, la Casa de Cultură din orașul Odobești sau pe ringul de dans de la Clubul Extrem din Focșani.
   Tot aici au și cele mai numeroase spectacole la care aplauzele nu întârzie. „Publicul apreciază prin aplauze și foarte mult zgomot. Aplauzele înseamnă realizarea mea”, ne-a mărturisit Ciprian Rugină. Elementul lui preferat se numește „air track” (tură în aer) și vorbește despre el ca despre o chimie între efortul fizic și cel psihic. „Este un element la care mulți visează. Este vorba despre gândire cel mai mult și dacă îl iei pas cu pas e cel mai ușor. Eu încerc să pun toate mișcările cap la cap pentru a ieși ceva complex”, spune Ciprian.
   Colegul de trupă, Alin Oprea este pe stilul power move, în care trebuie să arați forță și viteză, iar Marius știe să facă trickuri. Trupa este de fapt familia lor, iar în afară, puțini mai au și alți prieteni. Sunt atât de dedicați formației încât unul dintre membri și-a tatuat numele trupei pe spate.

Locul I la concursuri naționale

   Toți membrii formației se întâlnesc foarte rar și asta pentru că sunt din localități diferite. Banii de transport de multe ori nu ajung, iar școala își cere dreptul ei. Cu toate neajunsurile, dansul lor a fost apreciat și de jurații unor concursuri de talie națională. Se pot lăuda cu locul I la mai multe concursuri precum B-boys Session 2011, I love Festival și multe alte premii la competițiile din țară. „Aplauzele sunt mai importante pentru că anii de muncă în aplauze se regăsesc”, spune Marius care are tot 20 de ani. Prin break dance el se poate exprima și totodată poate înțelege mai multe lucruri. „Nu spun că nu m-aș putea exprima și prin alte stiluri de muzică, dar nu cred că ar fi aceeași pasiune”, susține tânărul care dedică 70% din timpul liber dansului. În rest, merge la școală și muncește atunci când se ivește o ocazie.

Banii pe care îi câștigă nu ajung

   Singura problemă rămân banii. Fiecare show pe care îl fac le aduce sume mici care trebuie împărțite. De cele mai multe ori banii se duc pe transport, iar în zilele mai bune pe o bere cu membrii trupei. Cei care au o prietenă preferă să țină banii deoparte pentru un cadou. „De dragul dansului, eu și cu un prieten am dormit pe stradă. Am fost în Italia și am făcut street show (n.r. spectacol pe stradă) să încercăm să facem bani pentru a continua cu dansul. Banii pe care îi luăm din spectacole îi împărțim în mod egal la toți. Dacă sunt prea puțini ne strângem la unul dintre noi acasă și facem o petrecere, un grătar”, spune Alin Oprea. „Cu banii este foarte greu, mai ales pentru mine. Nu mai pot apela la părinți pentru că și ei au problemele lor”, a adăugat Ciprian. I-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă cineva ar putea să le ia dintr-o dată această pasiune.   
   Cu toții au răspuns că „ar fi cel mai mare dușman” și le-ar lua totul. Pentru a împărtăși pasiunea lor și cu alți tineri, membrii Ripperz Crew s-au hotărât să deschidă o școală de dans. „Proiectul nostru se numește «Dansul creează personalitate». Prin el vrem să motivăm noua generație de copii să facă mai multă mișcare, să învețe lucruri noi și să se dezvolte sănătos”, ne-au dezvăluit ei din planurile lor de viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?