Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Păncenii au luat Lumină


   Păncenii au mers, și în acest an, la slujba de Înviere. La miezul nopții, oamenii au așteptat, potrivit tradiției, ca preoții să le adreseze îndemnul „Veniți să luați Lumină!”.
   Deși vremea nu a ținut cu credincioșii, ploaia căzând în rafale pe tot parcursul slujbei, pe mulți dintre ei acest lucru nu i-a ținut în case. Oamenii au venit, pentru a lua acasă Lumina Sfântă, și la Catedrala Cuvioasa Paraschieva, din centrul orașului. „E mai aproape de casă și oricum e locul unde am venit, în Săptămâna Mare, pentru a ne spovedi și a primi Sfânta Împărtășanie”, ne-au mărturisit două pensionare.
   Chiar dacă, pentru ele, Paștele nu a fost prea îmbelșugat, din cauza veniturilor prea mici de care dispun, femeile au recunoscut că, de pe masa de sărbători, nu au lipsit bucatele tradiționale, precum ouăle roșii, cozonacul și pasca, „mai puțin carnea de miel, deoarece era prea scumpă”. „Am ținut să punem pe masă tot ce e mai bun, mai ales pentru că am ținut și post. Doar o dată în an e Paștele”, ne-au mai spus acestea.
   De la slujba de Înviere nu au lipsit nici studenții, mulți dintre ei preferând să petreacă Sărbătorile Pascale acasă.
   Tot în seara de Înviere, la Mănăstirea Brazi, Corul „Cantabile”, al Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, coordonat de profesorul Andrei Manovici, a prezentat și un recital de muzică religioasă, momentul fiind organizat în cadrul proiectului „Tradiție și spiritualitate pănceană-Proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu, județul Vrancea”, derulat de Primăria Panciu.
   După obicei, în noaptea Învierii, enoriașii au mai mers și la mormintele rudelor decedate, unde au aprins lumânări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?