Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Salariaţii DGASPC pleacă la salarii mai bune


   În condițiile în care specialiștii angajați în sistemul de asistență socială trebuie să presteze cât pentru trei, din cauza deficitului de personal, și să fie plătiți cu doar până la 1000 de lei lunar, foarte mulți dintre ei au ales să plece către locuri de muncă mai bine salarizate. Astfel, din 2009 încoace, 183 de psihologi, asistenți sociali, îngrijitori, referenți educatori, etc. și-au dat demisiile de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea și au plecat fie în străinătate, fie în unități din mediul privat. Alții și-au pus pur și simplu diploma-n cui și s-au reorientat pe piața muncii. După ce a distrus sistemul de protecție, acum Guvernul PDL încearcă, de ochii lumii ori din motive de… alegeri apropiate, să repare ce a stricat prin Ordonanța nr.34/ 2009, propunând, printr-un proiect de Hotărâre, deblocarea posturilor în sistemul de asistență socială. Lipsa specia-liștilor în acest domeniu a ajuns să constituie, de multă vreme, un atentat la siguranța beneficiarilor, adulți, copii și bătrâni din cele mai vulnerabile categorii sociale. Rămâne de văzut, însă, câți se vor înghesui să se angajeze aici, pe salarii de mizerie, care-i pot transforma pe ei înșiși în asistați.

 
    După criminala diminuare cu 25% a salariilor angajaților din sistemul bugetar, legiferată de Guvernul PDL, numărul salariaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea s-a diminuat constant. Potrivit celor declarate de Daniela Nicolaș, directorul general al instituției, „de la apariția OUG nr.34/ 2009 avem un total de 183 de încetări de contracte de muncă. Iar de la 1 ianuarie 2012 și până în prezent, 11 specialiști și-au dat demisia. O mare parte dintre toți aceștia au plecat în străinătate, iar alții și-au găsit posturi în sistemul privat. Evident, ei au plecat acolo unde au considerat că pot obține salarii mai mari”. 
   Directorul DGASPC Vrancea a precizat că în prezent, instituția pe care o conduce are 1.043 de posturi aprobate din care doar 883 (din care 259 asistenți maternali) sunt și ocupate, ceea ce arată un deficit de personal de 15%. Cea mai mare lipsă de personal este în Direcția pentru Protecția Copilului, iar ceea ce este foarte grav, e că lipsesc specialiști care să lucreze direct cu copiii. „Menționez că Protecția Copilului are un deficit total de personal de 21%, dar cu deficit de 30% la Serviciul Management de caz de tip rezidențial, asta însemnând deficit de salariați care lucrează direct și în contact nemijlocit cu copilul. De asemenea, avem deficit de personal de 12% la Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență și Serviciul de Evaluare Complexă, deficit de 8% în Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap și de 11% în aparatul propriu al DGASPC”, a detaliat Daniela Nicolaș.

Deficitul de personal periclitează siguranța beneficiarilor

    Potrivit unui proiect de act normativ, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii până pe 15 aprilie, angajările în domeniul asistenței sociale ar putea fi reluate, guvernanții ajungând la concluzia că imposibilitatea angajării personalului de specialitate poate crea probleme majore. După ce prin Ordonanța nr.34/ 2009 au suspendat ocuparea posturilor vacante din autorități și instituțiile publice finanțate integral de la bugetul de stat, iar în septembrie anul trecut deficitul de personal în asistență socială ajunsese, la nivel de țară, la aproximativ 10.500 de persoane, inițiatorii proiectului de act normativ au ajuns la concluzia că „imposibilitatea angajării personalului de specialitate crește riscul apariției unor evenimente nedorite care pot aduce atingere calității vieții și chiar siguranței beneficiarilor și, totodată, pot determina pro-bleme majore în ce privește asigurarea continuității și calității serviciilor sociale. Există instituții de asistență socială în care numărul posturilor vacante depășește 50 la sută din numărul de posturi aprobate, cum ar fi Căminul pentru persoane vârstnice «O nouă șansă» din localitatea Mărășești, județul Vrancea”, se arată în nota de fundamentare, în care se mai precizează că sistemul de asistență socială are un specific aparte, determinat pe de o parte de faptul că activitatea se desfășoară în mod continuu, șapte zile din șapte și 24 de ore din 24. „În aceste condiții, obligația de a respecta prevederile legale în vigoare cu privire la munca suplimentară și modalitatea de compensare a orelor suplimentare prin acordarea de zile libere, este dificil de pus în practică atunci când personalul este insuficient”.

Salarii de până în 1000 lei

    Guvernanții au ajuns, în sfârșit, și ei la concluzia că psihologi, medici, asistenți sociali, referenți educatori, îngrijitori, asistenți medicali au ales să părăsească sistemul de asistență socială, nemaiputând să trăiască din salariile de mizerie primite aici. Astfel, ei fie s-au reorientat pe piața muncii fie au plecat către unități din mediul privat sau în străinătate. 
Proiectul de Hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, creează posibilitatea ca fiecare ordonator de credite să stabilească posturile absolut necesare a fi ocupate prin concurs, în funcție de situația existentă. Totuși, potrivit celor declarate de Daniela Nicolaș, „acest proiect de Hotărâre, în caz că se va aproba, ne va da posibilitatea să angajăm personal, dar numai în limita bugetului aprobat. Iar la noi, având în vedere că bugetul aprobat este la fel ca anul trecut spune destul. Oricum, acest act normativ e binevenit, e un răspuns la apelurile noastre repetate iar în condi-țiile în care se și materializează, vom putea angaja numai atâția specialiști câți au părăsit sistemul de la începutul anului încoace”. În condițiile în care desfășurarea activităților specifice, cu respectarea condițiilor minime prevăzute de legislația în vigoare, care să asigure sustenabilitatea serviciilor sociale destinate celor mai vulnerabile categorii de populație nu se poate face fără specialiști, deblocarea posturilor în sistemul asistenței sociale este imperios necesară. De menționat că în prezent, salariul unui specialist angajat la DGASPC nu depășește 1.000 de lei, în condițiile în care acesta trebuie să muncească străduindu-se să fie, cum s-ar zice, trei în unu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?