Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO: Meşterii populari, câştigători la expoziţia-concurs cu tematică pascală


  

 

   Focșănenii pot admira în această săptămână, premergătoare sărbătorilor de Paște, o frumoasă expoziție de artă tradițională cu tematică pascală, intitulată „De la psalmi și icoane la Sfânta Scriptură și muzică sacră”. Vernisajul acestei expoziții-concurs, ajunsă la a XIV-a ediție, a avut loc ieri, la Galeriile de Artă din Focșani. 22 de meșteri populari din Vrancea și șase din țară expun ouă încondeiate, ștergare țesute manual, obiecte sculptate în lemn, instrumente populare  și icoane pictate pe lemn sau sticlă, din localitățile Bîrsești, Ciorăști, Cîmpuri, Cîmpineanca, Dumitrești, Fitionești, Reghiu, Mera, Soveja, Spulber, Nereju, Nistorești, Paltin. Din țară expun meșteri populari din Tîrgu-Jiu și Tismana-Gorj, Alba, Suceava și  Cluj.
   Ieri s-au anunțat și câștigătorii la cele șapte secțiuni ale concursului. „Vreau să le mulțumesc meșterilor care ne-au sprijinit la realizarea acestei frumoase expoziții. Ne-am permis să dăm mai multe premii la ouă încondeiate pentru că este un meșteșug specific sărbătorilor pascale și pentru a încuraja acești meșteri am decis să le oferim premii tuturor”, a spus în deschiderea vernisajului de ieri Liviu Nedelcu, directorul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor (CJPCTAM) Vrancea. Din juriu au făcut parte Liviu Nedelcu, Alina Ulmeanu, șef de secție la Muzeul Vrancei și Eugen Stoianof, șef de secție la CJPCTAM. Ieri, copiii din grupul „Cetina”, îmbrăcați în costume populare, aparținând Åžcolii Populare de Artă din Focșani, au susținut un recital de muzica populară cu tematică pascală.

Câștigătorii celor șapte secțiuni sunt:
Ouă încondeiate
–    Premiul I Florentina Trifan, Reghiu
–    Premiul II Lenuța Terțiu, Nereju
–    Premiul III Maria Coman, Câmpuri
–    Mențiune – Tatiana Pleș, Câmpuri
–    Premii speciale: Voica Oancea (Dumitrești), Margareta Pleș (Câmpuri), Marița Oprea (Câmpuri), Mariana Pătulea (Câmpuri), Maria Crancu (Fitionești)
Icoane
–    Premiul I Valerica Miuțe, jud. Gorj
–    Premiul II Irimia David, Ciorăști
–    Premiul III Dănuț Iacob, jud. Gorj
Åžtergare
–    Premiul I Lenuța Terțiu, Nereju
–    Premiul II Maricica Mărășteanu, Câmpuri
–    Premiul III Joița Răduță, Paltin
Păretare
–    Premiul I Maria Lazăr, Nistorești
–    Premiul II Aneta Hușcă, Bârsești
–    Premiul III Å¢ica Geană, Soveja
Instrumente populare
–    Premiul I Pavel Lupașc, Nereju
–    Premiul II Ion Stanciu, Nistorești
Arta metalului
–    Premiul I Gheorghe Å¢imiraș, Câmpineanca
Crestături în lemn
–    Premiul I Tudorița Lupașc, Nereju
–    Premiul II Ionel Ene, Mera

   Expoziția este organizată de Consiliul  Județean și CJPCTAM Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul  Profesionist Folcloric „Å¢ara Vrancei” și Muzeul Vrancei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?