Femeile în vârstă ale căror diete includ prea puțin calciu și prea puțină apă – sau prea multă sare – prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite. Pietrele la rinichi apar atunci când urina conține mai multe substanțe capabile să cristalizeze – calciu, acid uric și un compus numit oxalat – decât cantitatea maximă din aceste substanțe ce poate fi diluată de fluidele din corp. Cercetătorii au descoperit că, în cazul a peste 78.000 de femei americane cu vârstele cuprinse în intervalul 50-70 de ani, riscul de apariție a calculilor renali a scăzut atunci când consumul de calciu și de apă a crescut. Pe de altă parte, același risc a crescut odată cu creșterea consumului de sare.
Medicii le-au spus multă vreme persoanelor cu predispoziția de a dezvolta pietre la rinichi să bea mai multe lichide, întrucât în acest fel vor dilua substanțele care conduc la apariția pietrelor. Reducerea nivelului de sare din alimentația zilnică poate fi la rândul ei benefică, întrucât o concentrație prea mare de sodiu conduce la creșterea concentrației de calciu din urină. Întrucât cele mai multe dintre pietrele la rinichi conțin calciu, medicii au crezut că reducerea calciului din organism ar putea fi benefică.
Însă studiile din ultimii ani au sugerat faptul că produsele lactate – bogate în calciu – pot avea în realitate un efect protector asupra rinichilor. Medicii recomandă totuși persoanelor predispuse la calculi renali să evite să ia suplimente de calciu. Studiul cercetătorilor americani, publicat în Journal of Urology, confirmă acele norme ale înțelepciunii convenționale.
Medicii au fost interesați în special de concentrația de calciu din organismele femeilor în vârstă, care prezintă un risc mai mare de subțiere a oaselor și de fracturi, a precizat medicul Mathew Sorensen, urolog la University of Washington School of Medicine din orașul american Seattle, coordonatorul studiului. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 78.293 de femei americane, a căror stare de sănătate a fost monitorizată timp de opt ani. În această perioadă, 2,5% dintre ele – una din 40 – au fost diagnosticate în premieră cu pietre la rinichi.
Pentru femeile care primeau cele mai mari cantități zilnice de calciu, riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi a fost cu 28% mai mic, în comparație cu femeile care primeau cele mai mici cantități de calciu în dieta zilnică. În medie, femeile primeau circa 800 de miligrame de calciu pe zi.
Femeile care primeau cele mai multe fluide prezentau un risc de calculi renali cu 20% mai scăzut în comparație cu femeile care primeau cele mai mici cantități de lichide într-o zi. Consumul mediu de lichide a fost de 1,5 litri pe zi.
În schimb, mai mult sodiu înseamnă un risc mai mare. Femeile care primeau cele mai mari cantități de sare în dietă prezentau un risc de calculi renali cu 61% mai mare în comparație cu femeile care primeau cele mai mici cantități de sodiu.
Cele mai mari surse de sodiu din alimentația publică sunt alimentele de tip fast-food, carnea procesată și alimentele din conserve.