Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Dallas-ul se mută în Vrancea!


   Prospecțiunile geologice pregătite de companiile petroliere îi sperie pe locuitorii comunei Fitionești. Oamenii sunt nemulțumiți de efectele pe care le-ar avea asupra pânzei freatice construirea unor sonde chiar în centrul comunei și vor să reclame acest caz la Agenția de Protecția Mediului. Deocamdată, compania petrolieră a închiriat câteva grădini ale sătenilor pentru care a plătit bani frumoși, 2000 lei/ 1000 metri pătrați. Județul Vrancea a devenit una dintre cele mai importante regiuni din România în care se fac prospecțiuni geologice de către marile companii petroliere. OMV Petrom și Rompetrol au încheiat contracte cu firme specializate care fac prospecțiuni pentru a estima care este nivelul zăcămintelor de petrol din diverse zone. Cele mai importante puncte de interes pentru cele două companii sunt Adjud, localitățile din nord-estul județului, Focșani, Greșu și Nereju. În regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi de gaze naturale.

   Locuitorii comunei Fitionești sunt speriați de prospecțiunile geologice pregătite de o companie petrolieră chiar în grădinile din localitate. Începute acum câteva luni, pregătirile pentru forajele după zăcăminte au intrat în linie dreaptă. Firma deja a început să încheie contracte de închiriere pe un termen de 6 luni cu câteva familii din localitate. Însă unii dintre cetățeni au refuzat oferta petroliștilor și se gândesc mai mult la efectele asupra sănătății lor decât la bani. Se pare că tariful era de 2000 lei/ 1000 metri pătrați. „Au venit și la mine să le cedez grădina însă nu am fost de acord, dar au găsit alți oameni de la care au închiriat terenurile. Este vorba de terenuri peste Zăbrăuți, la Dănești. Nu se poate așa ceva și vrem să verificăm dacă au toate autorizațiile necesare. Dacă vor construi sonde pot afecta pânza freatică deoarece este chiar lângă pârâul Zăbrăuți.Nu poți construi sonde chiar în mijlocul satului”, ne-a spus Ion Cristian din Fitionești.
   Oamenii se tem și de utilajele grele care vor fi folosite la construirea sondelor. Deja firma petrolieră a anunțat că va construi un pod peste Zăbrăuți pe care să fie aduse utilajele.
   Edilul din Fitionești, Iordache Cazacu, spune că până acum nu a fost primită nicio informare oficială despre eventualele prospecțiuni ce vor fi efectuate în localitate. „Oamenii sunt speriați și întreabă ce se întâmplă după ce s-au găsit gaze în centrul comunei. Le-am spus să fie liniștiți, nu se întâmplă nimic fără autorizație de la Mediu, fără să fie respectate condiții minime. Nu putem să mutăm o comună pentru că s-au găsit gaze aici. Deocamdată nu am fost informați oficial de nimic, doar ce am auzit de la oamenii din comună. Până acum au fost doar măsurători topo”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.

Hunt Oil forează la Adjud

   Prospecțiunile geologice din zona Adjudului sunt făcute de OMV Petrom care a încheiat un parteneriat cu compania americană Hunt Oil, una dintre cele mai recunoscute din lume.
La începutul lunii septembrie 2011, compania de construcții și foraj petrolier Dafora a anunțat începerea lucrărilor de foraj pentru sonda 20 Adjud, beneficiarii lucrării fiind OMV Petrom în parteneriat cu compania americană Hunt Oil. Este vorba despre o sondă cu adâncimea finală de 3.300 m, Dafora mobilizând o instalație de 350 tone, produsă și achiziționată din Germania. Exploatarea sondei din Adjud este o componentă a parteneriatului încheiat anul trecut de Hunt Oil și Petrom, care vizează explorarea în comun a blocurilor onshore Adjud și Urziceni Est. Investiția în aceste proiecte era estimată anul trecut la 25 de milioane de euro.
   Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, a afirmat că, din spusele specialiștilor, această regiune ar putea deveni una dintre cele mai importante zone petroliere ale României. „Din discuțiile purtate cu specialiștii geologi reiese că în zona Adjudului sunt rezerve importante de petrol. Aceasta ar face ca, în anii următori, zona Adjudului să de-vină una dintre cele mai importante zone petroliere ale României”, a precizat Constantin Armencea.
   Tot în regiunea Adjudului, Petrom a descoperit un zăcământ de gaze naturale cu un volum zilnic de 130.000 de metri cubi (47,4 milioane de metri cubi pe an). Anunțul a fost făcut de companie în anul 2007. Åži compania Rompetrol SA este interesată să facă prospecțiuni în Vrancea, iar în prezent, grupul deține în concesiune trei perimetre de explorare -Greșu, Nereju și Focșani. Totodată, există zăcăminte deja cunoscute, unele în exploatare, iar altele în conservare, în zona localităților Cîmpuri, Vizantea și Burcioaia-Adjud.

Rezerve uriașe de petrol și gaze

   Conform estimărilor făcute în anul 2007, rezervele de țiței ale României erau cotate ca fiind de 74 milioane tone. Într-un interviu acordat unui cotidian central în 2011, Stephen Hurley, președintele Hunt Oil, a declarat că România are mai multe resurse de petrol și gaze decât arată estimările oficiale. „Cu siguranță în România există mai mult petrol și gaze decât se estimează. De obicei, când experții previzionează care sunt re-zervele care au mai rămas, se bazează pe resursele dovedite pe baza tehnologiei care a existat până acum”, a precizat Stephen Hurley, președintele Hunt Oil.
   Dacă lucrurile stau așa, România ar putea deveni în anii următori un jucător important pe piața petrolului și asta mai ales datorită cantităților mari de petrol și gaze naturale descoperite în Vrancea. Aceasta în condițiile în care România și lumea întreagă se confruntă cu o criză economică și politică fără precedent.

Fondatorul Hunt Oil, sursa de inspirație pentru J.R. Ewing

   Hunt Oil Company este una din cele mai mari companii de petrol și gaze independente din lume. Fondată în 1934, compania este deținută de miliardarul texan Ray Lee Hunt, cotat de ediția din 2010 a revistei „Forbes” cu o avere de trei miliarde de dolari. Tatăl său, H.L. Hunt, este considerat sursa de inspirație pentru personajul J.R. Ewing din celebrul serial Dallas. Hunt Oil Company se axează pe activități de explorare și producție în industria de petrol și gaze din Statele Unite și întreaga lume. Hunt Oil Company și filialele sale se implică activ în ope-rațiuni de explorare în alte câteva țări din Europa, America de Sud, Africa de Vest, Orientul Mijlociu și Australia.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?