Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904
Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904

Focșaniul – punct de plecare în cariera Loredanei Groza

          Loredana Groza este unul dintre cele mai apreciate nume ale muzicii ușoare românești. Este cunoscută pentru capacitatea de a se reinventa încontinuu, pentru spectaculoasele prestații live și pentru numeroasele genuri pe care le-a abordat cu succes, de la muzică pop până la piese de inspirație interbelică și chiar manele. ‘M-am născut pe un cântec și muzica e universul meu de când mă știu. Muzica pentru mine este viață. Este energie pură. Muzica este într-o continuă transformare. No limits!’, a declarat Loredana în octombrie 2022, pentru AGERPRES, cu prilejul Zilei internaționale a muzicii.

          Cântăreața și actrița Loredana Groza s-a născut la 10 iunie 1970, în Onești, județul Bacău, potrivit imdb.com. A început să cânte din copilărie, a studiat vioara timp de opt ani și a urmat cursuri de balet. La 14 ani a participat la o preselecție în Focșani, unde a fost remarcată de Dumitru Moroșanu, realizator TV, și de compozitorul Jolt Kerestely. Aceștia au invitat-o la București pentru a participa la concursul ”Steaua fără nume”, chiar dacă nu avea încă vârsta minimă prevăzută în regulament, scrie site-ul bestmusic.ro. Doi ani mai târziu, la vârsta de doar 16 ani, Loredana a câștigat trofeul ‘Steaua fără nume’.

          În 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de la Mamaia, unde a obținut Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului. A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: ”Mă întreb ce să fac?”, de Marius Țeicu și ”Despre dragoste”, de Dan Beizadea. În următoarea perioadă, Marius Țeicu i-a încredințat spre interpretare melodiile ”Când iubești”, ”Să nu-mi spui bun rămas”, ”Nu pot trăi fără dor”, ”Cine crede în iubire?”.

          La concursul ”Melodii ’86” a participat cu piesele ”Mă întreb ce să fac?” și ”Despre dragoste”. În același an, Loredana a lansat șlagărele: ”Alege drumul” (Dani Constantin), ”Pentru iubirea ta” și ”De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely). Seria turneelor în afara țării a început în 1987, în Israel, unde a avut peste 20 de concerte. La a II-a ediție a Concursului de muzică de dans de la Costinești, unde a participat cu piesa ”Nu pot să cred” (Alexandru Simu), a fost remarcată de compozitorul Adrian Enescu, care i-a încredințat piesa ”O inimă de 16 ani”. Pentru această piesă a fost realizat și primul videoclip din cariera Loredanei.

          ”Îți citesc în ochi”, ”Măcar o clipă”, ”Tu și eu” și ”Să-ți spun adio”, compuse tot de Adrian Enescu, sunt alte patru mari succese ale Loredanei, lansate în 1987. În același an, a înregistrat, împreună cu Dida Drăgan, Aura Urziceanu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Cornel Fugaru, Marina Florea și alți interpreți, melodia ”Voi, oameni de mâine” (muzica Anton Șuteu).

          Compozitorul Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu – albumul ”Bună seara, iubito!”, apărut în 1988 și vândut în număr record. Tot în 1988, a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Polonia și a participat la Festivalul de la Mamaia ’88, obținând premiul la secțiunea creație. Un an mai târziu, a lansat alte piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu – ”Un buchet de trandafiri”, ”Zăpada palmei tale”, ”Iubirea, cartea mea de oftat”, ”Scrisoare simplă”. La începutul lunii decembrie 1989 a apărut al doilea album al Loredanei, în colaborare cu Adrian Enescu și Lucian Avramescu – ”Un buchet de trandafiri”.

          Până în 1990, a imprimat zeci de piese aparținând unor compozitori de renume precum: Marius Țeicu, Adrian Enescu, Dan Beizadea, Marcel Dragomir, Jolt Kerestely, Mihai Pocorschi, Aurel Manolache, Ion Cristinoiu, Cornel Fugaru, Mircea Drăgan ș.a.

În 1992 a obținut locul I la secțiunea șlagăre a Festivalului de la Mamaia, cu piesa ”Ce va fi cu iubirea mea” a lui Marius Țeicu. Cu trupa Direcția 5 a realizat mai multe albume, dintre care ”Atitudine” (1994) și ”Tomilio” (1996). În 1995 a susținut, alături de Direcția 5, concerte live în toată țara. Împreună au participat la Festivalul de la Mamaia cu ”O fată singură-n noapte”, care a obținut Premiul la secțiunea șlagăre. În același an, a lansat un nou album în colaborare cu Direcția 5, ”Născută toamna”, urmat de un alt turneu prin țară.

          În 1998 a lansat maxi-single-ul ”Lumea e a mea”, înregistrat cu B.U.G. Mafia, iar în 1999 a lansat ”Aromaroma”, la care a lucrat cu Marijuana, Sișu și Puya. În 2000, Loredana a colaborat cu formația Șuie Paparude, fiind invitată să cânte două piese de pe albumul ”Urban”. Tot în anul 2000, a reluat colaborarea cu Adrian Enescu, pentru albumul ”Diva Inamorata”.

          Începând din 2001, Loredana a reușit să surprindă cu fiecare nou album, unele dintre acestea fiind înregistrate alături de trupa Banda Agurida: ”Agurida – cele mai frumoase cântece populare românești” (2001); ”Fata cu șosete de diamant” (2003); ”Zig Zagga Extravaganza” (2004); ”Jamparalele” (2006), album de mare succes comercial și care a inclus faimosul hit ‘Lele’; ‘Made in Romanie’ (2007), ‘Tzuki’ (2008), ‘Sundance’ (2009), ‘IubiLand’ (2010), ‘Dragoste’ (2012), ‘Imaginarium’ (2015), arată discogs.com.

          Are la activ un album live, intitulat ‘Zaraza, vânzătoarea de plăceri’ (2002) și trei compilații: ‘My Love’ (2007), ‘Loredana’ (2008), ‘Ador’ (2017).

          A avut apariții sau roluri principale în numeroase filme, dintre care amintim: ”Cuibul de viespi” (1987), ”A doua cădere a Constantinopolului” (1994), ”Paradisul în direct” (1995), ”Asfalt tango” (1997), ”Modigliani” (2003), ”Supraviețuitorul” (2008), ”Fire and Ice: Cronica Dragonilor” (2008), ”Minte-mă frumos” (2012). În anul 2012, hitul său ‘Apa’ a fost nelipsit din topurile românești, iar în 2014 a lansat un alt hit de top, ‘Risipitor’.

          Pe micul ecran, s-a remarcat în seriale precum: ”Lori, Dan și Tanti Mili” (2003), ”Daria, iubirea mea” (2006), ”Inimă de țigan” (2007-2008), ”Regina” (2008-2009), ”Aniela” (2009-2010), ”State de România” (2010). Și-a împrumutat vocea personajelor de animație Gloria din ‘Happy Feet Two’ (2011) și Barbara Gordon din ‘Lego Batman: The Movie’ (2017).

          Dintre premiile obținute de artistă de-a lungul timpului mai menționăm: Marele Premiu la Festivalul București 1991, Premiul Ballantine’s pentru cea mai bună interpretă pop și cel mai bun album – ”Tomilio” (1998), Premiul Criticilor de Muzică (1999), MTV Music Awards – Best Female Singer (2004 și 2006), Premiul Radio România pentru cel mai bun album (ianuarie 2007), Premiul Radio România pentru cea mai bună interpretă a anului 2007 (martie 2008), Premiul Radio România pentru artistul anului (martie 2008). A susținut concerte în Germania, Israel, SUA, Canada, Bulgaria, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Italia, Franța, Turcia, Austria, Belgia, Mexic etc. A participat ca jurat sau moderator la emisiuni de televiziune, printre care ‘Vocea României’ (timp de șapte sezoane), ‘X Factor Romania’ și ‘Next Star’.

Documentare – Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru

Foto: https://www.facebook.com/lori.groza

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?