Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Magazinele de cartier, în anul falimentelor


   Taxele și impozitele fără număr, chiriile prea mari, tăierea salariilor bugetarilor și impozitarea pensiilor, care au dus la scăderea puterii de cumpărare sunt factorii care au redus afacerile micilor patroni focșăneni, care se gândesc cu frică la viitor. Patronii magazinelor de cartier spun că abia au reușit să supraviețuiască în ultimii ani și le este teamă că 2012 va fi anul falimentului pentru afacerile lor.

   Patronii spun că acest an va fi mai greu decât până acum și, în loc să primească un sprijin de la stat, fiscul le blochează conturile pentru fiecare leu care nu este plătit la timp. Criza preconizată pentru 2012 se adaugă perioadei dificile din ultimii ani, când micii întreprinzători au plătit pentru măsurile economice luate de guvernul incompetent. Mulți patroni și-au închis afacerile pentru că nu au mai rezistat chiriilor mari, reducerii vânzărilor și concurenței supermarketurilor.
   Au fost afectate îndeosebi micile magazine de cartier, adică tocmai acelea care sunt mai aproape de clienți și, de cele mai multe ori, vând pe datorie pentru a supraviețui.
   Chiriile uneori ne-simțite practicate de speculanți pentru spații aflate la parterul blocurilor au fost cea mai grea lovitură pentru micii întreprinzători. „Am fost nevoit să închid maga-zinul pentru că vânzările erau prea mici pentru a plăti chiria și celelalte cheltuieli de întreținere. Deschiderea supermarke-turilor din ultimii ani a redus numărul de clienți și nu mai făceam față”, ne-a spus Bogdan Burlacu, fost patron al unui mic magazin de cartier. „Va fi din ce în ce mai prost în 2012. Ne așteptăm la încasări din ce în ce mai puține. Prețurile au crescut și nimic nu va fi mai bun pentru noi. Ne uităm la televizor și vedem că nici agricultura nu va fi foarte bună, ne așteptăm la scumpiri noi pentru produsele alimentare, adică vânzări mai mici pentru noi”, ne-a spus patronul unui alt magazin de cartier.

Din cinci magazine a rămas cu unul

   Criza financiară și scăderea veniturilor românilor din cauza măsurilor de austeritate aplicate în mod criminal de un guvern incompetent au tăiat și afacerile care altădată erau înfloritoare. Fără bani în buzunare, vrâncenii se orientează tot mai mult către magazinele second-hand sau cu chinezării ieftine. Pentru oamenii care câștigă câteva sute de lei lunar, din care trebuie să plătească și facturile la utilități, calitatea produselor a rămas doar un vis.  „Vânzările sunt mici, confecții sunt peste tot, iar românii folosesc haine se-cond-hand, de la reduceri și, din cinci magazine, am rămas cu unul singur. Åži cu acesta abia supraviețuim. Abia reușim să plătim salariații, să plătim chiria. Nimic nu mai este cum a fost. Din 5 magazine am închis 4 pentru că nu mai era rentabil”, a explicat Adrian Popescu, patronul unui magazin de confecții din Focșani.

Niciun sprijin pentru micii patroni

   Acesta consideră că anul 2012 va fi cel mai greu. Încasările vor fi din ce în ce mai mici, iar statul nu oferă niciun sprijin micilor patroni. Deși ar trebui să sprijine micile afaceri, guvernul pedelist este preocupat doar să încaseze bani din care să susțină afacerile camarilei de partid. Nicio măsură de sprijin, de susținere financiară pentru românii care au avut curajul să deschidă o afacere pentru a încerca să trăiască mai bine. „Dările la stat au crescut și, dacă din întâmplare, depășesc termenul și plătesc mai târziu cu cîteva zile impozitul pentru salariați, mi se pune poprire pe contul din bancă și sunt penalizat. Nu am niciun fel de scutire, de ajutor de la stat. Nu este vorba de milioane de euro ci pentru câteva sute de mii de lei. În schimb, am văzut cum guvernul a propus câteva lucruri extraordinare în sens negativ, respectiv să nu mai plătească impozi-tul pentru clădirile pe care ei le dețin, respectiv RAPPS. Ei aveau restanțe la impozite și au dat o hotărâre de guvern prin care le anulează și spun că nu mai plătesc impozite. Cum vine asta? Åži eu sunt contribuabil, plătesc impozite. O asemenea decizie afectează primăriile. Dacă nu mai plătesc impozite înseamnă că nu mai sunt bani la buget, dacă nu mai sunt bani, totul merge spre mai rău”, ne-a spus Adrian Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?