Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Simptomele deficienţelor de nutriţie în cazul plantelor


   Deficiența și surplusul de substanțe nutritive pot da naștere, în cazul plantelor, unor probleme de gravitate comparabilă. În ciuda așteptărilor, nu toate neregulile pe care le sesizăm au legătură cu bolile și dăunătorii. De aceea, înainte de a formula o concluzie și un plan de „salvare” adecvat, nu ar fi lipsit de utilitate să apreciați mai întâi eventualele deficiențe de nutriție.
   Plantele necesită o paletă largă de substanțe din natură, însă cele de bază formează o categorie aparte și poartă numele de macronutrienți (nitrogen, potasiu, fosfor, calciu, sulf și magneziu).
Iată în linii generale care sunt simptomele deficitului de substanțe mi-nerale:
 
POTASIUL
Potasiul intensifică absorbția apei, reduce transpirația și favorizează sinteza glucidelor, lipidelor și proteinelor. De asemenea, intensifică fotosinteza și stimulează dezvoltarea plantelor. Lipsa potasiului le provoacă plantelor coacerea neuniformă, îmbătrânirea frunzelor (care se răsucesc și se usucă) și putrezirea rădăcinilor.  
 
FOSFORUL
În absența fosforului plantele rămân mici, frunzele se decolorează, capătă o tentă roșiatică-purpurie și cad, iar rădăcinile încetează să mai crească. În mod evident, în urma acestor lucruri scade și producția de fructe. Frunzele mari devin aproape negre. 
 
CALCIUL
Lipsa calciului duce la încetarea creșterii și la uscarea vârfurilor de creștere. Frunzele tinere sunt distorsionate și devin vulnerabile. Excesul de calciu face ca microelementele să nu mai fie accesibile plantelor.
 
SULFUL 
Sulful din plantă favorizează fotosinteza, creșterea vegetativă, rezistentă la ger; cicatrizarea rănilor; germinarea semințelor. Lipsa lui se manifestă prin îngălbenirea frunzelor tinere. Dacă se aplică sulfat de potasiu, sulfat de magneziu sau sulfat de amoniu, problema e rezolvată.
 
MAGNEZIUL 
Magneziul este absolut necesar plantelor fiindcă are rolul de aprovizionare a celulelor plantelor cu azot și fosfor. Lipsa lui produce creșterea lentă a formațiunilor vegetale, îngălbenirea frunzelor pe marginile exterioare. Când se observă primele simptome de carență se fertilizează cu cantități mode-rate de magneziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?