Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Pagina vrâncenilor plecaţi de-acasă


   Monitorul de Vrancea îți aduce acasă persoanele dragi, plecate în străinătate. Ne dorim să fim puntea ta de legătură cu foști colegi, cu părinții, cu prieteni, cu copiii, cu verișori și mătuși. O pagină întreagă va fi dedicată, în fiecare vineri, mesajelor tale către ei sau ale lor către tine, poveștilor de viață, aventurilor, greutăților și bucuriilor pe care le-au trăit în Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, SUA, Japonia sau Madagascar.
   Ne poți trimite poze cu tine, cu familia ta, cu casa ori mașina ta, mesaje pentru prieteni sau dușmani, rude sau cunoscuți, colegi sau vecini. Scrie-ne pe adresa redactie@monitorulvn.ro.

Astăzi vă prezentăm un eveniment care a avut loc în comunitatea românilor din Roma.
 
     Luna martie îți oferă posibilitatea de a vedea cine te apreciază cu adevărat. Åži o simplă felicitare este o modalitate de a-i arăta persoanei de lângă tine că înseamnă ceva special, cu atât mai mult când ești pe meleaguri străine. Orice atenție este binevenită! 
     Așa că, Asociația Românilor din Italia (ARI) a organizat și anul acesta un spectacol de neuitat. Sărbătoarea Zilei Femeii a început la Roma încă din 4 martie, când la Teatrul Tendastrice a avut loc evenimentul „Împreună pentru a ne cunoaște mai bine la Sărbătoarea Mărțișorului”, unde doamnele și domnișoarele prezente au primit mărțișoare, dar și cadouri muzicale.
   Gazdă și prezentator al evenimentului, vrânceanul Eugen Terteleac i-a invitat pe scenă pe vrâncenii de elită, Aurel Moldoveanu și Ionica Stan. De asemenea, au încântat publicul și îndrăgita solistă a cântecului popular românesc, Åžtefania Rareș, membrii trupei Direcția 5, dar și tânăra solistă Violeta Geapana. Aceștia le-au dedicat domnilor și doamnelor din sală cele mai frumoase piese ale lor.
Acest mega-spectacol a reunit peste 7.000 de persoane, dar și exponenți de seamă ai comunității românești din toate orașele mari ale Italiei. Protv Internațional a fost partenerul media principal, iar materialul va fi difuzat în perioada imediat următoare. Joi, 8 Martie nu putea trece neobservat și neelogiat de româncele din Roma. Primăria Romei a adus un omagiu femeilor din întreaga lume. Sub marca „Cetățenele lumii se întâlnesc” grupul „Assembleare Aggiunto” din cadrul primăriei romane a decis să facă o alegere diferită, față de cele făcute anii anteriori și să adune laolaltă exponente ale comunităților străine din Roma.
   Dansurile noastre tradiționale și cântecele patriotice au fost prezentate de un ansamblu de copii cu vârsta cuprinsă între 7-12 ani, condus de doamna profesoară Steluța Ciobanu. „Din acest mozaic cultural, care contribuie într-o manieră importantă la fizionomia Romei, face parte desigur și comunitatea românească. Tocmai de aceea am consi-derat importantă prezența noastră acolo, dar mai ales să le facem cunoscut mărțișorul. Am notat cu mare interes, dar și surprindere că nicio țară din cele prezente, nu au un astfel de simbol care să marcheze sosirea primăverii. Acest mod, în care femeile participă la astfel de evenimente, emigrante și ita-lience, să se întâlnească și să se cunoască mai bine, prin dialog, schimb cultural, muzică, dansuri specifice, dar și schimb de experiențe, ajută mult la integrare. A fost un prilej pentru a aduce un omagiu femeilor-prota-gonistele familiilor, dar și ale societății. O femeie trebuie să spere la o mai mare reprezentare în politică și domeniile instituționale”, a afirmat Crina Ene, din Negrilești, Vrancea, preșe-dinta Organizației Femeilor Social Democrate din Roma.  
   De Ziua Femeii s-au revelat mai multe probleme de gen în Uniunea Europeană, dincolo de diferențele de salarizare.
   Trei zone mari pot fi distinse, în lupta pentru impunerea egalității de gen în Europa: sub-reprezentarea femeilor în poziții manageriale, riscul mai mare al femeilor comparativ cu bărbații de a se confrunta cu sărăcia la vârsta pensionării și sub-reprezentarea femeilor în politică.
Moto-ul Zilei Internaționale a Femeii din Parlamentul European a fost „Salariu Egal pentru Muncă Egală”. Multe organizații europene au tras un semnal de alarmă, fie solicitând instituțiilor europene să facă mai mult în aceste direcții, fie luând diverse inițiative pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă femeile, dincolo de diferențele sala-riale injuste. Toate aceste probleme sunt susținute și de OFSD Diaspora.
   Municipalitățile și regiunile din întreaga Uniune sunt invitate să implementeze Carta Europeană a Egalității între Femei și Bărbați în Viața Locală, document elaborat încă din 2006. Guvernele sunt îndemnate să încurajeze inițiativele locale cu privire la echilibrul de gen.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?