Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

POLIŢIA FISCALĂ îi va căuta în ghivece şi saltele pe vrânceni


   Verificarea averilor persoanelor fizice este transformată într-un instrument de presiune politică la dispoziția șefilor PDL, susțin surse din Fiscul vrâncean. Ultimele decizii ale conducerii Fiscului român readuc în actualitate vremurile de tristă amintire din comunism când polițiștii de la Economic îi verificau în ghivece și saltele pe cei care îndrăzneau să trăiască mai bine decât membrii de partid. Vrâncenii care au trăit controalele dispuse în baza legii 18 își aduc aminte cum trebuiau să prezinte bonuri pentru fiecare scaun din casă, cum se calcula fiecare tuns la frizer sau la coafor. Aceste situații se vor repeta în următoarele luni însă țintele nu vor fi doar cei cu averi suspecte. Modul în care este organizată activitatea de inspecție fiscală a persoanelor fizice indică o politizare a acțiunilor. În bazele de date vor fi cuprinse persoanele incomode politic, iar apropiații partidului portocaliu vor fi păsuiți de la verificări.
Oameni din Fiscul vrâncean au explicat că politizarea acestor verificări este vi-zibilă chiar din organizarea noii structuri. În loc să fie independenți de orice presiune politică, inspectorii care se vor ocupa de averile persoanelor fizice fac parte din direcțiile județene, așadar sunt la mâna liderilor politici locali.
   „Pentru ca această inițiativă să fie credibilă și să aibă rezultate clare ar fi trebuit îndepli-nite două condiții. Trebuiau să creeze o structură independentă de presiunile politice ale li-derilor politici locali și să fie stabilit un moment 0 al decla-rării averilor. Atât timp cât inspectorii fiscali vor fi la dispoziția șefilor politici, aceste verificări vor fi un instrument de presiune politică”, au explicat surse din Fiscul vrâncean.
   Potrivit Ordinului 3294 din 2011 al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția de Verificări Fiscale din cadrul instituției va avea competențe doar la nivel central. „Pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare, a verificării fiscale și a reverificării persoanelor fizice supuse impozi-tului pe venit, competența revine direcției generale a finanțelor publice județene în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiscal al persoanei fizice verificate”, se arată în actul normativ.
   În Vrancea, au fost desemnați trei inspectori care ar urma să se ocupe de peste 50 de mii de contribuabili. Cum îi vor alege pe cei care se vor afla sub lupa fiscului rămâne un mister. Însă trăim în România, este anul electoral 2012, iar pedeliștii au arătat deja că nu au niciun fel de scrupule pentru a rămâne la putere.
   Potrivit anunțului oficial, cei trei inspectori ai Fiscului vrâncean vor învăța de la experți din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Franța cum să îi verifice pe cetățenii care nu își declară corect toate veniturile obținute din activitățile exercitate.
   Nici nu trebuie să încalci legea, chiar dacă ești la zi cu toate taxele și impozitele, sistemul fiscal este atât de încâlcit încât oricând un inspector zelos poate găsi nereguli și stabili impozite suplimentare. Noua structură de control a veniturilor persoanelor fizice a fost înființată în fiecare direcție județeană a finanțelor publice.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?