Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Gigacaloria costă 285 de lei şi pentru căldură şi pentru apă caldă


   În municipiul Focșani, gigacaloria costă 285 de lei. Prețul este valabil atât pentru căldură cât și pentru apă caldă. Facem aceste precizări, care, în mod normal, nu ar fi fost necesare, după ce trompeta portocalie a trâmbițat că gigacaloria pentru apa caldă va costa 399 de lei. Îi bănuim, e adevărat, pe gazetarii portocalii de prostie, dar, având în vedere că scriu cu pedeliștii în spate, credem că este vorba de o încercare de manipulare a opiniei publice, prin crearea de confuzie printre focșănenii abonați la ENET.
   Fiindcă suntem Ziarul care stă de vorbă cu oamenii, trebuie să facem lumină, acolo unde trompeta de partid vrea să stingă becul.
   Așadar! Guvernul, prin Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a stabilit ca, în Focșani, gigacaloria să coste 399,21 lei. De ce focșănenii abonați la ENET plătesc totuși 285 de lei? Pentru că diferența o dă Consiliul Local Focșani! Astfel, pentru fiecare gigacalorie consumată de cei aproximativ 18.000 de abonați la ENET, Primăria plătește 114,21 lei. Prefectul, reprezentantul Guvernului în teritoriu, acest ilustru necunoscut care și-ar dori o candidatură, zice că prețul gigacaloriei trebuie să fie 225,6 lei/gigacalorie. Adică, să plătească Primăria și mai mult, din banii focșănenilor, să taie de la investiții, de la învățământ, de la salubritate, de peste tot, ca să-i iasă prefectului calculul din campania electorală; ca să nu-l mai urecheze atâta șefii de la PDL.
Directorul ENET explică foarte clar. „Prețul de producere a fost aprobat de ANRE la 399,21 de lei. Prețul de facturare la populație a fost stabilit de Consiliul Local la 285 de lei. Diferența este acoperită de Primăria Focșani prin subvenție. Acesta este prețul de facturare și pentru căldură și pentru apă caldă”, ne-a spus Valter Popescu, directorul ENET.
   Primarul Decebal Bacinschi precizează că, odată cu încălzirea vremii, ENET nu va mai furniza căldură, iar Consiliul Local nu va mai acorda ajutoare focșănenilor cu venituri reduse. Ajutoarele și subvenția sunt însă două lucruri diferite. Trompeta portocalie scrie că gigacaloria pentru apa caldă nu va mai fi subvenționată și va costa 399 de lei. Total fals! Gigacaloria este subvenționată indiferent de anotimp. Ajutoarele pentru căldură nu vor mai fi acordate la vară, pentru că, desigur, nu va mai fi nevoie de căldură în calorifere. Să mai spunem o dată: gigacaloria e subvenționată, indiferent că este vorba de căldură sau apă caldă. Consiliul Local dă bani atât pentru subvenție, cât și pentru ajutoarele acordate focșănenilor cu venituri reduse, ajutoare care vor fi sistate odată cu venirea sezonului cald. Guvernul pedelist, ridicat în slăvi de gazetarii portocalii, nu dă niciun ban pentru subvenția gigacaloriei. „Între gigacaloria de la apă caldă și cea de la încălzire nu este nicio diferență. Ambele sunt la prețul de 285 de lei la populație. Singura schimbare va fi după ce nu o să mai fie nevoie de încălzire pentru că atunci ajutoarele de la bugetul de stat și cel local vor fi sistate”, ne-a spus primarul Decebal Bacinschi.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?