Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

GALERIE FOTO: Şcolarii au tors lână şi au împletit, la şezătoare


   Elevii și cadrele didactice din cadrul Åžcolii din Muncelu, comuna Străoane, au reușit să recreeze atmosfera șezătorilor tradiționale de altădată, în cadrul unei activități organizate la finele săptămânii trecute.
   Toți elevii și cadrele didactice prezente s-au transpus în lumea de acum o sută de ani și au realizat o expo-ziție de obiecte, bine structurată și etichetată. Asta pentru ca toată lumea să înțeleagă rostul obiectelor pe care acum nu le mai folosim, versurile și cântecele interpretate de bunici, în tinerețe.
Astfel, elevii au recitat versuri, au spus glume, au vorbit în graiul de altădată, și-au amintit de profunzimea proverbelor și zicătorilor românești, au reconstituit părți din jocurile copiilor de altădată. Pe lângă ghicitorile și poveștile copilăriei, bancurile și glumele românului pus pe șotii, elevii au și împletit, apoi au tors și scărmănat lână, după care au îndepărtat boabele de porumb de pe „ciocan”.
   Åži pentru a încheia într-o notă de veselie absolută, școlarii au cântat melodii ale Mariei Tănase, apoi au dansat cum numai românii știu să bată pingeaua. La finalul șezătorii, toți participanții au fost serviți cu măcinici delicioși. ” Cu siguranță această activitate nu va fi uitată de cei prezenți și de aceea doresc să împărtășesc tuturor bucuria petrecerilor de odinioară, care împletesc voioșia și munca în depășirea situațiilor greu încercate de viață”, a spus Deaconescu Liliana, învățătoare la Åžcoala Muncelu, inițiatoarea acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?