Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Fără stres şi insomnie


   Din nefericire ritmul năvalnic în care trec orele și zilele depășește uneori înțelegerea noastră. De aceea, devine din ce în ce mai greu să-ți acorzi timp ție însuți. Alegem uneori să ne răpim din orele de somn. Încet, pe nesimțite, ajungem cu ‘’bateriile’’ la pământ. Dacă nu suntem atenți, ne va fi foarte greu să le reîncărcăm. 
   Pentru a ne menține sănătatea, trebuie să ne reechilibrăm orarul. Cea mai mare parte a oamenilor nu pot să lucreze 70 de ore pe săptămână fără a avea sechele fizice, și asta înainte de vreme. Cei care reușesc să o facă acordă în general un loc important exercițiului fizic în viața lor și urmăresc să aibă un regim alimentar foarte echilibrat. Dar, dincolo de aceste legi universale consacrate, avem nevoie de destindere, de calm, de   odihnă, de somn. A ne ruina sănătatea prin excese este cel mai sigur mod de a invita boala să se instaleze. Afecțiunea la care se expun, în special cei care muncesc mult și care uită că e obligatoriu să se refacă, este cunoscută sub numele de burnout (sau epuizare profesională).
Această depresie, cauzată de o prea mare implicare în muncă depusă, de o atitudine pe cât de nesăbuită, pe atât de dăunătoare, face mii, dacă nu milioane de victime în fiecare an. Din motive serioase, munca ocupă în viețile noastre un loc atât de mare, încât anulează tot ceea ce rămâne.
Este un real pericol, de care trebuie să ne apărăm acordându-ne perioade de odihnă. Nu trebuie să uităm că boala profită întotdeauna de oboseala noastră pentru a se infiltra. Atunci când începem să resimțim această oboseală, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să o ascultăm și să ne adaptăm cerințelor acesteia. Dacă ne vom continua activitățile în ritmul obișnuit, fără a aduce schimbări, oboseala fizică, cea intelectuală sau amândouă la un loc ne vor provoca probleme, sufe-rințe și boli, care vor fi și mai greu de rezolvat! 

Week-end-urile și vacanțele
    Zilele libere la sfârșit de săptămână și vacanțele nu au fost inventate fără rost. Ele răspund unor veritabile nevoi de refacere a organismului. Fiind oameni și nu mașini, este nevoie să privim cu mai multă detașare munca noastră, să ne acordăm pauze.
Trebuie să învățăm să ne liniștim, înainte de a ne putea reface forțele, nu numai din punct de vedere fizic, ci și din punct de vedere moral. Ambele, atât fi-zicul, ci și moralul, profită de aceste momente de acalmie pentru a reveni la un ritm natural, pentru a-ți reface forțele. Aceste momente permit compensarea privațiunilor pe care a trebuit să le suportăm în cursul săptămânii, în cursul anului sau în timpul activităților intense; astfel, ele permit o recuperare pe mai multe planuri.
Trebuie să știți să profitați de aceste opriri care nu numai că sunt necesare, dar vi se cuvin pe deplin. Cu cât mai mult și mai bine veți reuși să faceți aceste întreruperi, cu atât vă veți simți mai bine pe termen scurt, mediu și lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?