Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Aerul curat de iarnă ne influenţează sănătatea


Iarna este anotimpul în care aerul de afară este mai proaspăt și parcă mai curat. Totuși, nu toți dăm curs invitației pe care ne-o adresează natura pentru a petrece timp în mijlocul ei.
Frigul de afară, principalul factor care ne ține în locuințe, trebuie privit și el cu o doză de optimism. Gândiți-vă numai la zilele caniculare în care veți dori să mai aveți la îndemână o asemenea oportunitate. O plimbare de circa 30 de minute, pe lângă faptul că întreține starea de sănătate a sistemului locomotor, are un efect pozitiv asupra creierului. Aerul fiind mai bogat în oxigen, revigorează funcțiile creierului sporind puterea de concetrare. Să nu uităm nici de beneficiile aduse cu pri-sosință fumătorilor sau persoanelor care se simt îngreunate după mesele de sărbători.
Dar fie că avem sau nu timp pentru plimbare, întrucât locuința ori biroul rămân spațiile principale în care ne desfășurăm activitățile, aerisirea lor zilnică trebuie să devină lege. Potrivit EPA (Environmental Protection Agency), cei mai mulți dintre oameni petrec aproximtiv 90 % din timp în spațiu închis. Aceeași sursă mai precizează că nivelul poluării din interior poate fi de cinci până la o sută de ori mai ridicat decât afară!
Aerul contaminat cu parti-cule de praf, fum de țigară, substanțe pentru curățat toxice, ori în cel mai rău caz monoxid de carbon, pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața persoanelor. Se consideră că aerul poluat este responsabil pentru 94% din toate problemele respiratorii înregistrate.
Pentru a fi cât mai siguri că preîntâmpinați problemele, evitați să plasați responsabilitatea sistemelor de purificare ce pot avea deficiențe în îndeplinirea scopului pe care îl urmăresc. Să recunoaștem, cu tot frigul de afară, nu veți avea inconveniente mai mari dacă veți lăsa aerul proaspăt de afară să ventileze camera 4-5 minute, decât dacă veți ține geamurile zăvorâte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?