Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Utilaje pentru situaţii de urgenţă la cinci primării din judeţ


   Cinci primării vrâncene vor fi dotate în această primăvară cu utilaje achiziționate prin fonduri europene pentru a interveni în situații de urgență.
   La inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, edilii din Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Slobozia Ciorăști, Răstoaca pregătesc documentațiile pentru a depune câte un proiect pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, prin care să achiziționeze câte un buldoexcavator. De remarcat că de această investiție vor beneficia nu doar cele cinci localități ci și locuitorii comunelor limitrofe. Datorită procedurii speciale, proiectele ar urma să fie finanțate în maxim două luni de zile astfel încât utilajele să poate fi achiziționate și utilizate chiar în această primăvară.
   Proiectele vor fi depuse la Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, inițiat de Camera Agricolă, al cărui contract de finanțare pentru 2,8 milioane euro a fost semnat la sfârșitul anului trecut. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru fonduri europene să obțină mult mai ușor acești bani. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată pe plan local, de specialiștii GAL-ului și ulterior doar avizată de autoritățile centrale. Așa se ajunge la termene de maxim 6 luni până la asigurarea finanțării proiectelor.
De exemplu, în cazul proiectelor pentru achiziționarea acestor buldoexcavatoare, acestea ar urma să fie depuse la GAL în sesiunea 1 martie – 15 aprilie. După ce GAL-ul aprobă documentația, aceasta este vizată de specia-liștii de la centrul regional din Constanța, este organizată licitația pentru achiziționarea utilajelor și, în maxim 45 de zile, sunt rambursați banii către primării. „Am început deja pregătirile pentru realizarea acestui proiect. Dacă aveam acest utilaj în această iarnă, cu siguranță că lucrurile erau altfel, drumurile erau deszăpezite mai rapid. Însă nu va fi folosit doar pentru acest lucru. Putem să îl folosim și la lucrările de la vaduri, pentru intervenții la drumurile comunale”, a afirmat primarul din Măicănești, Costel Necula.
   Acestea vor fi primele proiecte din fonduri europene finanțate prin GAL-ul „Vrancea Sud-Est”. Însă nu vor fi ultimele. Specialiștii GAL-ului spun că sunt pregătite și alte proiecte atât pentru autoritățile locale cât și pentru fermierii care locuiesc în comunele din cadrul grupului, astfel încât banii europeni să fie folosiți la dezvoltarea economică a întregii zone.
   GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat de Consiliul Județean, este singurul inițiat de o Cameră Agricolă din țară. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 3,9 milioane euro. Parteneri sunt primăriile din Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?