Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Omul gheţurilor Ötzi era alergic la produsele lactate


   Omul ghețurilor Ötzi, al cărui cadavru mumificat a fost descoperit în urmă cu 21 de ani într-un ghețar alpin, prezenta o anumită predispoziție pentru maladiile cardiovasculare, potrivit unui studiu recent.
Pe baza unei analize a ADN-ului mumiei, care are o vârstă de peste 5.000 de ani, oamenii de știință au aflat că Ötzi prezenta o predispoziție genetică pentru maladiile cardiovasculare și suferea deja de o rigidizare a arterelor în momentul în care a fost ucis, se afirmă într-un studiu ce poate fi consultat începând de miercuri pe site-ul Muzeului de arheologie din Tirolul de Sud, unde este conservată mumia. „Dovada faptului că o astfel de predispoziție genetică exista deja pe vremea lui Ötzi reprezintă un aspect foarte interesant pentru noi”, au declarat antropologul Albert Zink și bioinformaticianul Andreas Keller, coordonatorii studiului. „Acest lucru înseamnă că bolile cardiovasculare nu sunt în niciun caz asociate în principal cu un stil de viață modern. Suntem nerăbdători să folosim aceste date pentru a putea să explorăm felul în care aceste boli s-au dezvoltat”, au adăugat cei doi cercetători.
   Oamenii de știință au stabilit, totodată, faptul că strămoșii lui Ötzi, supranumit „omul ghețurilor”, proveneau din Orientul Mijlociu și dispuneau de aceeași moștenire genetică pe care o are populația care trăiește în zilele noastre în Corsica și în Sardinia. Savanții au confirmat faptul că Ötzi avea ochi căprui și păr castaniu și că era alergic la produsele lactate.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?