Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Deputaţii PSD de Vrancea fac front comun pentru sprijinirea cetăţenilor afectaţi de ninsori


   Situația dramatică pe care județul Vrancea o traversează în urma căderilor masive de zăpadă din ultimele săptămâni a fost tema unei conferințe de presă susținute, ieri, la Palatul Parlamentului, de deputații PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica și Angel Tîlvăr.
   Într-un comunicat remis presei se arată că fenomenele meteorologice extreme „au dus la pierderea unor vieți omenești, înregistrarea unui mare număr de răniți și izolarea totală a foarte multor localități rurale”. Deputații au adus în atenție și răspunsul „destul de palid pe care Guvernul României a înțeles să-l dea în fața unei astfel de situații catastrofale”.
Conform deputatului Ciprian Nica, „până și instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul județului a fost foarte greu și foarte târziu aprobată de către autoritățile centrale, în ciuda evidențelor și a apelurilor repetate și disperate, în egală măsură, lansate de domnul vicepreședinte al PSD Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea”.
   În opinia deputatului Nica, reprezentanții actualei puteri au demonstrat, prin atitudinea adoptată, „că nici măcar în fața unor asemenea situații dramatice nu se pot comporta doar ca buni români, lăsând deoparte patimile politice, refuzul ministrului Administrației și Internelor de a dialoga cu președintele Marian Oprișan în timpul uneia dintre teleconferințe probând acest lucru într-un mod absolut indubitabil!”. Åži chiar dacă, în urma vizitei efectuate în zonă, premierul Mihai Răzvan Ungureanu și-a respectat promisiunea de a aloca suma de 20.000 lei pentru fiecare dintre comunele sinistrate, „acesta a rămas indiferent față de solicitările Consiliului Județean de a primi un sprijin financiar în valoare totală de 8.138.000 de lei, atât cât era necesar pentru depășirea situației critice create”.
   Prezentând aceste cifre, deputatul Angel Tîlvăr a ținut să sublinieze faptul că, per total, Guvernul României a alocat doar suma de 2.360.000 lei, adică abia o treime din cea solicitată, ceea ce înseamnă că orașele și municipiile județului, „cărora nu li s-a alocat nici măcar un singur leu, vor întâmpina, în continuare, dificultăți în revenirea la situația de dinaintea înzăpezirii și achitarea facturilor către societățile care au deszăpezit județul”.
   Pentru a evidenția și mai bine situația în care se află multe dintre loca-litățile vrâncene în aceste zile, deputatul Cristian Dumitrescu a adus în discuție „dezastrul înregistrat în comuna Negrilești, acolo unde întreaga clădire a primăriei a ars din temelii în urma unui incendiu devastator, în flăcări mistuindu-se nu doar clădirea și mobilierul, dar și întreaga arhivă!”. „Pentru această catastrofă, Ministerul Administrației și Internelor este de două ori responsabil: o dată pentru că a luat măsura aberantă a reducerii numărului de polițiști cu mult sub limita necesităților reale, incendiul izbucnind de la aparatura electronică a Poliției din localitate rămasă fără supraveghere (sediul aflându-se în aceeași incintă cu cel al Primăriei), iar a doua oară pentru că, nedându-și la timp acordul pentru instituirea stării de alertă și nealocând sumele necesare deszăpezirii a facilitat întârzierea nepermisă a echipajelor de pompieri care, printre troiene nemaivăzute până acum, au făcut în aproape trei ore un drum care durează, în condiții normale, maximum douăzeci și cinci de minute! Mă alătur și eu colegilor mei prezenți aici și președintelui Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, în mulțumirile aduse presei centrale și locale, fără intervenția căreia sunt sigur că actuala putere nu ar fi făcut pentru acest județ nici puținul pe care, într-un târziu și foarte târziu, a decis să-l facă!”, a ținut să precizeze deputatul Cristian Dumitrescu. Acesta a atras atenția și asupra faptului că, după o asemenea cădere masivă de zăpadă urmează, aproape inevitabil, un alt pericol, acela al inundațiilor!

Vrancea are nevoie de 12,8 milioane lei pentru deszăpezire

   Guvernul a hotărât marți, alocarea a numai 2,36 milioane lei pentru cheltuielile cu deszăpezirea județului Vrancea, grav afectat de ninsorile abundente și viscolul puternic din ultimele săptămâni. Suma este foarte mică, în comparație cu nevoile reale ale loca-lităților vrâncene.
   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a arătat, într-un comunicat de presă, că situația este inacceptabilă. „În luna februarie, județul Vrancea a trecut în decurs de numai 10 zile prin 2 coduri portocalii de ninsoare și viscol, unul în data de 3 februarie, iar altul în ziua de 12 februarie. Având în vedere imposibi-litatea autorităților locale de a salva oamenii din zăpadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, în ședințele din 9 și 14 februarie 2012 a aprobat inițierea a două proiecte de hotărâri de Guvern. Prin acestea, județului Vrancea urmau să-i fie alocate toate sumele necesare înlăturării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase de ninsori abundente și viscol ce s-au manifestat în luna februarie. Din păcate, în ședința de Guvern din 21 februarie 2012, județului Vrancea i-a fost alocată doar suma de 2,36 milioane lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului din bugetul pe anul 2012. Față de această situație inaccep-tabilă, solicit Guvernului României să aprobe și sumele solicitate prin cel de-al doilea proiect de hotărâre de Guvern, în valoare de 12.800 mii lei pentru cele 2 municipii, 3 orașe și 68 de comune. Fac precizarea că aceste sume sunt absolut necesare autorităților administrației publice locale, care trebuie să plătească serviciile pentru îndepărtarea zăpezilor istorice de 5-6 metri de pe drumurile municipiilor, orașelor și comunelor”, se arată în comunicatul de presă semnat de Marian Oprișan.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?