Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Faliment în viticultură


   Guvernarea pedelistă vrea cu orice preț să îi trimită în faliment pe micii producători de vinuri. Ultima lovitură aplicată micilor crame din Vrancea este instituirea unei garanții care trebuie plătită fiscului de către fiecare antrepozitar autorizat, în funcție de capacitatea de producție. În total, sumele care trebuie plătite de o firmă autorizată ca antrepozit fiscal pentru producția de vinuri ajung până la 100 mii lei, adică un miliard lei vechi.
   Åži mai grav este că acești bani trebuie plătiți până la sfârșitul lunii februarie. La crame au ajuns înștiințări despre modificările fiscale. Sumele care trebuie plătite de viticultori sunt prevăzute în HG 50 din 2012.
   Noua măsură impusă de guvern este contestată de viticultorii vrânceni. Președintele Federației Viticultorilor, Manole Toader, spune că imediat după ce vor fi emise decizii de încetare a activității antrepozitelor pentru că nu a fost plătită această garanție vor fi deschise procese în instanță. „În momentul în care ne vin deciziile cu încetarea activității, atunci vom acționa în judecată și mergem până la Strasbourg cu ei”, ne-a declarat Manole Toader. Viticultorul spune că această decizie prin care s-au instituit garanții, nu ține cont de cantitatea de vinuri produsă efectiv, ci de capacitatea de producție. „Noi, viticultorii vrânceni, suntem nemulțumiți de această decizie. Pe fermieri nu i-a întrebat nimeni. Decizia a fost luată de juriștii din Ministerul Finanțelor Publice care nu au dat în viața lor cu o sapă. Probabil că vor să rămână în istorie ca fiind cei care au distrus producătorii de vinuri”, a afirmat inginerul Manole.
   Viticultorii spun că nu sunt bani pentru a mai plăti și această garanție care va rămâne blocată în conturile de la Trezorerie. După trei ani de pierderi din cauza gerurilor și a altor fenomene meteo extreme, podgorenii nu mai au bani să îi dea gratuit spre folosință statului român. „Este o bătaie de joc. Să dea ei banii pentru că noi nu mai avem de unde să scoatem. Am avut trei ani cu pierderi din cauza gerului, iar acum vor să plătim și această garanție imensă. Este o discriminare față de ceilalți agenți economici”, a continuat inginerul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?