Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VERIFICAŢI INSTALAŢIILE DE GAZE!


   Focșănenii au înțeles abia în ultimii ani că verificarea instalațiilor de gaze din apartamente nu este un moft ci o necesitate care îi protejează de o dramă precum cea petrecută zilele trecute în Sighetu Marmației. Până în urmă cu 3-4 ani, mulți proprietari de apartamente și administratori de asociații preferau să apeleze la serviciile „instalatorului de bloc” pentru a verifica dacă există scurgeri de gaze. Alteori, verificările erau făcute în timpul liber de un muncitor de la gaze, contra unui ciubuc, bineînțeles. O verificare efectuată, într-un apartament, de către o firmă autorizată, costă între 25 și 70 lei.

   Verificarea periodică a instalațiilor de gaze naturale este o obligație impusă de compania Distrigaz Sud. Aceasta cere consumatorilor să efectueze verificări la doi ani pentru instalațiile de gaze și o revizie complexă la zece ani. Verificările rețelelor de gaze la blocurile din Focșani sunt efectuate de câteva firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Daniel Nistoroiu, inginer proiectant la firma Arena Com, spune că aceste verificări sunt obligatorii și, dacă nu au fost efectuate, distribuitorul de gaze nu își asumă nicio responsabilitate în cazul producerii unui incident. Aceste verificări arată dacă există pro-bleme pe instalațiile de gaze naturale. Costurile sunt minime pentru un apartament, ținând cont că sunt bani cheltuiți o dată la doi ani. Astfel, o asemenea verificare costă între 25 și 70 lei, preț negociabil. „În ultimii doi-trei ani, oamenii au devenit mai responsabili și își fac verificări la instalațiile de gaze. Verificarea se face cu un detector de gaze. Se intră în apartamente, se verifică și coloana montantă. Totul se face cu acordul asociației de proprietari pentru că trebuie să fie prezenți și proprietarii. Al doilea tip de verificări se face o dată la zece ani și presupune o probă de presiune, timp de 24 de ore. Verificările se fac doar cu personal autorizat și, la sfârșit, se eliberează un buletin de verificare. Câte o copie a acestuia se păstrează la Distrigaz, la beneficiar și la firma noastră”, a afirmat Daniel Nistoroiu, inginer proiectant la firma Arena Com.
   Administratorul unei asociații de proprietari, Ion Vlase, a explicat că procedura de verificare a instalațiilor de gaze este simplă și la îndemână. „La împlinirea a doi ani, se primește o somație de la Distrigaz Sud pentru efectuarea verificării. Asociația de proprietari este obligată să încheie un contract cu o firmă autorizată de ANRE care face verificări. Este o verificare simplă, față de cea care se efectuează o dată la zece ani. Costurile diferă în funcție de societate, dar cred că 70-80 de lei pe care îi plătești pentru un apartament o dată la doi ani nu este foarte mult. Cei de la Distrigaz sunt foarte exigenți cu aceste verificări și este foarte bine”, a afirmat Ion Vlase.

Distrigaz cere verificări la doi ani

   Distrigaz Sud avertizează pe site-ul propriu că verificarea și revizia instalației de utilizare se fac pe răspunderea clientului. Potrivit Distrigaz Sud, verificarea instalației de utilizare este obligatorie pentru clienții casnici și Asociațiile de Proprietari. De asemenea, revizia este obligatorie și în urma neutilizării instalației o perioadă mai mare de 6 luni sau după orice accident care poate afecta instalația de utilizare.

Proceduri pentru explozii în instalațiile de gaze

   Pompierii spun că în cazul producerii unei explozii, se intervine pentru evacuarea și salvarea eventualelor victime, dar nu înainte de a lua toate măsurile de securitate pentru personalul care intervine. Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru spune că în astfel de situații trebuie să existe o colaborare între reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță, cei ai Inspectoratului de Poliție Județean, Furnizorul de Gaze, reprezentanții de la Electrica, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, dar și alți furnizori de utilități, dacă este cazul. Fiecare instituție are rolul de a gestiona evenimentele din sfera ei de competență. Reprezentanții acestor instituții au obligația de a izola zona, de a opri gazele și curentul electric, dar și de a verifica dacă nu cumva clădirea s-ar putea prăbuși.

REGULI ÎN CAZUL SCURGERILOR DE GAZE

–    aerisiți încăperea pe cât posibil;
–    nu folosiți surse de aprindere cu flacără;
–    nu folosiți echipamentele electrice (nici măcar întrerupătoarele);
–    evacuați zona și nu lăsați alte persoane să intre în imobil;
–    sunați la 112 sau la distribuitorul de gaze. Telefon pentru urgențe la Distrigaz: 0236/928 sau 0800 877778

PRIM AJUTOR ÎN CAZ DE ARSURI

   Primul ajutor medical care poate fi acordat unei persoane ce a suferit arsuri, până la sosirea unui echipaj medical, constă în îndepărtarea hainelor. „Tot ceea ce poate face o persoană până vine ambulanța este să scoată hainele de pe cel care a suferit arsuri. Acesta este primul pas, deoarece hainele nu trebuie să se lipească de arsuri. Apoi, victima trebuie acoperită într-un cearceaf curat, de preferință, dintr-un material care să nu se lipească. Cel mai indicat ar fi ca după ce victimei îi sunt scoase hainele, aceasta să fie acoperită cu un cort  improvizat, similar celui de la Terapie Intensivă”, recomandă medicul Mircea Stoenoiu, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.

Pacienții cu arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corpului, transferați la o clinică de specialitate

   Managerul Spitalului Județean de Urgență din Focșani, medicul Nicolae Moise, spune că în cazul în care în Vrancea s-ar produce o deflagrație similară celei din Sighetul Marmației, iar pacienții ar fi transportați la Spitalul Județean, „după o evaluare atentă a acestora, se va stabili dacă vor fi internați și tratați aici sau transferați la o clinică de specialitate”. „Medicul curant va fi cel care va decide asta. La noi nu au avut loc incidente similare celui de la Sighet”, a precizat managerul Moise.
   Medicul Corneliu Savin, șeful Secției de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Județean, precizează că persoanele care suferă arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corporală, sunt transferate la o clinică de arși specia-lizată, acest lucru fiind specificat într-un ordin al Ministerului Sănătății. „După ce victimele sunt transportate la Spitalul Județean de către un echipaj de ambulanță sau SMURD, aici sunt preluate și este făcută o primă evaluare. Dacă suprafața arsă este mai mare de 30% sau mai mică de atât, dar cu complicații, pacientul este transportat la o clinică de arși. În funcție de prima evaluare se ia legătura cu clinica de specialitate și se hotărăște transferul”, spune chirurgul plastician Corneliu Savin.
   Totuși, până în momentul în care ajunge echipajul care va transporta pacienții la clinica specializată, medicii specialiști vor stabiliza victimele prin realizarea toaletei chirurgicale. „Între timp se face toaleta chirurgicală, care este realizată doar în sala de operație sub anestezie, se evaluează suprafața arsă și eventualele leziuni circulare. Se aplică tratamentul de reechilibrare hidroelectrolitică. Acestea sunt măsurile de primă urgență care se fac în cazul unui pacient ars, pentru a-l stabiliza. În caz că vin 15 pacienți și sunt toți grav se solicită transferul la o clinică de arși, dar, între timp, până ajunge echipajul de transport, se face toaleta chirurgicală, și sunt transferați în ATI, unde sunt monitorizați”, a mai adăugat chirurgul Savin.

11 paturi la Secția de Chirurgie Plastică

   În cadrul Spitalului Județean nu există o secție destinată persoanelor care au suferit arsuri, ci doar Compartimentul de Chirurgie Plastică, care are în dotare doar 11 paturi. „La Spitalul Județean este Compartiment de Chirurgie Plastică, cu 11 paturi, iar dacă este un număr mare de victime, și toți sunt în stare gravă, respectiv au arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corporală, se ia decizia transferării la o clinică de specialitate arși. Dacă pacienții au arsuri mai mici de 30%, ce ne permit să îi tratăm în cadrul Spitalului Județean, ei vor fi internați și în Secția de Chirurgie Generală, în caz că depășesc numărul disponibil de paturi din cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică”, a mai precizat medicul Savin.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?