Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Avocaţii nu mai au voie să „ia din zbor“ substituiri la oficii


   Noua conducere a Baroului Vrancea a decis ca avocații care intră în cauzele atribuite din oficiu să nu se mai poată substitui după bunul plac, ci să respecte un regulament strict. Măsura a fost luată după ce, între apărătorii care iau oficii au apărut discuții generate de faptul că unii au prea multe, iar alții deloc.
Pentru a calma spiritele, s-a hotărât tri-miterea unei adrese către instanțe, pentru ca judecătorii să nu mai dea voie ca substituirile în cazul oficiilor să se poată „lua din zbor”, de colegii prezenți în acel moment în sala de judecată. „Nimeni nu-și poate permite să ia mai multe oficii decât alții. Fiecare avocat completează o fișă, în care precizează dacă vrea să intre în oficii în dosare civile, penale sau chiar la cele de urmărire penală. Astfel, s-au stabilit lunar toți avocații care intră, pe zile. În fiecare zi sunt doi avocați. Sigur că apărătorii pot preciza dacă sunt dispuși să intre și în zilele de sâmbătă și duminică. În aceste zile, onorariul este dublu. Programul stabilit a fost trimis instanțelor de judecată, Poliției și la Parchet. Nu există să rămână fără avocat. În cazul în care nu se poate prezenta primul, se ia legătura cu cel de-al doilea. În cazul în care nici acesta nu se poate prezenta, se ia legătura cu colegele noastre, care se ocupă special de aceste lucruri, pentru a identifica un apărător. Cei care s-au înscris pentru oficii, trebuie să aibă aceleași drepturi. Cei care nu se vor conforma, vor fi sancționați pentru început și ulterior nu vor mai primi oficii”, a declarat avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului Vrancea.
   Situația astfel lămurită, se va face mult mai ușor și facturarea. Ioan Ioanovici ne-a mai spus că în primele zile ale lunii, avocații se prezintă cu fișele la Barou, astfel că până pe 15 să se întocmească actele contabile, care se trimit la Tribunal, Judecătorie sau Parchet pentru decontare. Decanul ne-a mai spus că acest program este stabilit prin Legea avocaților, care nu prea s-a respectat în ultima vreme.
În urmă cu o săptămână, o avocată care dorea să-și ajute o colegă substituind-o în sala de judecată, a fost respinsă de instanță, care a preferat să aștepte venirea avocatei de drept. Zilele trecute, un magistrat a rugat un apărător să intre într-o cauză, iar acesta a refuzat spunând că regulamentul nu-i permite acest lucru, semn că noile reguli sunt respectate atât de instanța de judecată cât și de avocați.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?