Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Pierderi de milioane de euro pentru patronii vrânceni


   Blocarea drumurilor naționale în perioada ninsorilor și viscolului de săptămânile trecute a fost o decizie iresponsabilă a oficialilor din Ministerul Transporturilor. Preocupați să economisească motorina utilajelor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, oficialii guvernamentali au blocat practic toată economia județului Vrancea. Pagubele sunt imense pentru patronii vrânceni. Fabricile au fost blocate și niciun camion cu marfă nu a putut pleca spre clienți.
   Muncitorii nu au putut ajunge la serviciu pentru a câștiga banii necesari supraviețuirii familiilor. Milioane de euro vor trebui plătite ca penalizări pentru că nu s-a livrat la timp producția către partenerii externi, pentru repornirea instalațiilor, către bănci în contul creditelor sau la stat ca taxe și impozite.
Omul de afaceri Liviu Jitea, patron al unor unități economice precum Vinexport și Vranlact, estimează pierderi de circa două milioane de lei la grupul său de firme însă „nimeni nu poate să își dea seama cât de mari sunt pierderile pentru economia județului, pentru economia României”. „La firmele mele este o pierdere de douăzeci de miliarde de lei vechi, bani care nu mai pot fi recuperați, însă problemele vor apărea abia în martie-aprilie, pentru că vom avea probleme cu cash flow-ul. Noi aveam pregătit un buget pentru acest an ținând cont de o activitate normală, iar acum totul a fost dat peste cap pentru că nu am putut lucra timp de două săptămâni”, a afirmat Liviu Jitea.
   Deși, practic, fabricile au fost închise, muncitorii își vor primi salariile, însă fără tichete de masă sau alte bonusuri. Asta înseamnă că vor trebui plătite taxele și contribuțiile sociale către bugetele statului. „Vom plăti salariile, dar fără celelalte beneficii, respectiv tichete de masă, bonusuri. Nu putem să îi lăsăm pe oameni fără banii din salariu. După ce că au avut de suferit din cauza vremii, nu putem să le mai și luăm din salariu”, explică Liviu Jitea.
   În ciuda pierderilor imense, în legislația românească nu este nicio prevedere care să vină în sprijinul oamenilor de afaceri pentru aceste cazuri speciale. „Indiferent de condiții suntem obligați să plătim taxele și impozitele, în caz contrar plătim penalități de 0,5% pe zi, mai rău ca la cămătari. Facilități sunt doar pentru străini, aceștia primesc scutiri de impozite și de taxe. Pentru firmele românești nu este nimic”, a încheiat Jitea.

Confecționerii nu au livrat nimic la export

   Pierderi imense sunt și în confecții, domeniu care asigură majoritatea exportului din Vrancea. Din cauza drumurilor blocate, firmele locale de confecții nu au putut livra produsele către clienții din străinătate și se pregătesc să plătească penalizări. Mai norocoși au fost patronii care au relații de afaceri mai vechi cu partenerii străini, iar aceștia au înțeles situația existentă în Vrancea. „În total, estimăm pierderi de circa 200 mii euro. Timp de cinci zile nu s-a putut lucra. Oamenii nu au putut veni la lucru. Din fericire, noi avem clienți vechi, care au înțeles situația în care ne aflăm, că este o situație majoră, și nu s-a pus problema unor penalizări. S-a rezolvat pe cale amiabilă”, a afirmat omul de afaceri Laurențiu Å¢igăeru Roșca, de la grupul de firme Roșca. Acesta a precizat însă că problemele au fost la utilajele de la sectorul de mase plastice . „Acolo situația este mai complicată pentru că sunt utilaje pe care a trebuit să le oprim, au fost temperaturile foarte scăzute și nu am reușit să le repornim”, a precizat  Laurențiu Å¢igăeru Roșca.

Două gulii în raionul de legume

   Închiderea drumurilor naționale a afectat și comercianții, care au rămas cu rafturile goale. Sunt cunoscute imaginele cu raioanele goale din supermarket-urile din Focșani în perioada codului portocaliu.
   Feliciu Paraschiv, managerul societății PACO, spune că din cauza drumurilor, niciun furnizor din alte județe sau producător din Vrancea nu a reușit să livreze marfă către magazine. „A fost o perioadă dificilă pentru noi, iar pierderile încă nu le-am putut cuantifica. Am avut o lipsă de produse deoarece furnizorii noștri din București, Constanța sau Galați nu au putut ajunge la noi, iar, pe de altă parte, producătorii locali erau izolați din cauza drumurilor blocate. Situația nu s-a schimbat foarte mult nici acum, în continuare se ajunge foarte greu la magazinele din oraș”, a afirmat Feliciu Paraschiv. 
Norocul societății PACO a fost stocul de produse existent în depozite. „În ciuda acestor blocaje, am reușit să oferim clienților produsele de bază. Chiar dacă nu am avut, de exemplu, zece sortimente de lapte, am avut măcar două în magazine. Cel mai dificil a fost la magazinul pe care îl avem în cartierul Sud. La raionul de legume am avut, timp de cinci zile, doar două gulii. În același timp, producătorul îmi spunea că are depozitul plin și nu puteam să aduc nimic”, a precizat managerul societății PACO.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?