Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

Procedura de învestire a Guvernului nu a respectat Constituţia


   Deputații PSD și PNL au sesizat, joi, Curtea Constituțională, reclamând faptul că Hotărârea 1/2012 a Parlamentului, de învestire a Guvernului Ungureanu, nu a respectat prevederile constituționale.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Mircea Dușa, a declarat că deputații opoziției au depus la Curtea Constituțională o sesizare privind nerespectarea procedurilor legale și constituționale legate de învestirea Guvernului. Dușa a susținut că Hotărârea 1/2012 a Parlamentului prin care era învestit în funcție Cabinetul Ungureanu a încălcat articolele din Constituție referitoare la procedura învestirii.
Potrivit deputaților PSD și PNL, hotărârea Parlamentului a fost adoptată în lipsa avizelor de la comisiile de specialitate. Opoziția susține că existența avizelor respective, de la audierea candidaților de miniștri, erau obligatorii ca procedură, chiar dacă erau consultative pe fond.
   Dușa a mai spus că acordarea unui vot de învestitură în plen în lipsa acelor avize, înlocuite cu recomandări de la comisiile care nu au avut cvorum de lucru, încalcă prevederile legale și constituționale.
   USL anunțase, în 9 februarie, că va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituțională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere și validare a miniștrilor. „Uniunea Social Liberală va contesta validarea Guvernului Ungureanu la Curtea Constituțională, pe motivul nerespectării procedurilor de audiere și validare a miniștrilor. Acest guvern este rezultatul încălcării procedurilor de validare prevăzute de Regulamentele celor două Camere ale Parlamentului. Chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ, eliberarea sa este obligatorie. În cazul mai mult miniștri candidați, acest aviz lipsește deoarece comisiile respective nu au avut cvorumul necesar”, se arăta în comunicat.
   Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit de Parlament, în 9 februarie, cu 237 de voturi „pentru” și două voturi „împotrivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?