Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Guvernul trebuie să ceară ajutorul UE pentru scoaterea oamenilor din zăpadă!


   Europarlamentar PSD, Rovana Plumb, solicită autorităților de la București să apeleze de urgență la sprijinul Uniunii Europene, prin accesarea Fondului de Solidaritate al UE, pentru a veni în sprijinul oamenilor afectați de căderile de zăpadă. „Căderile masive de zăpadă,  gerul și viscolul au paralizat România. În unele regiuni zăpada a atins 3 metri și a îngropat la propriu locuințele. În Vrancea, din cauza viscolului puternic, sunt zone în care stratul de zăpada a ajuns chiar la 5 metri. Sute de localități au rămas fără energie electrică. Sute de școli au fost închise. Până acum, un bilanț provizoriu arată că avem 79 de persoane decedate. Ca atare, mi se pare obligatoriu ca autoritățile române să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), principalul instrument UE de combatere a catastrofelor naturale majore și de solidarizare cu regiunile din Europa afectate de dezastre”, afirmă Rovana Plumb.
   Europarlamentarul PSD arată că, în județul Vrancea, autoritățile locale nu mai au fonduri pentru conti-nuarea operațiunilor de deszăpezire necesare, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat alocarea de sume suplimentare din Fondul de intervenție aflat la dispo-ziția Guvernului, însă cabinetul nu a dat curs solicitării. „În lipsa sprijinului financiar suplimentar de la guvern, autoritățile locale nu pot deszăpezi drumurile și nu pot scoate oamenii din izolarea în care se află de peste zece zile. Ar fi iresponsabil ca guvernul să nu apeleze la mecanismele europene care au fost create tocmai pentru asemenea situații”, atrage atenția eurodeputatul PSD.
   Rovana Plumb cere guvernului să acționeze cât mai rapid pentru a obține sprijin european: „Fac un apel ferm la guvern să activeze Fondul de Solidaritate al UE pentru ca viețile omenești aflate încă în pericol să fie salvate, iar localitățile să fie scoase de sub zăpadă. Acest lucru trebuie să se întâmple cu maximă urgență”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?