Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sute de vrânceni s-au pensionat anticipat


   Dintre cele 3.134 decizii privind acordarea drepturilor noi de pensie emise de Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea anul trecut, 694 au fost pentru pensii anticipate, și anume 590 pentru acordarea pensiei anticipate parțiale și 104 pentru acordarea pensiei anticipate. Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia anticipată poate fi acordată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă. La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensio-nare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere prevăzută de actele normative în vigoare.
   În ceea ce privește pensia anticipată parțială, aceasta se poate acorda cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
   La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată și cea anticipată parțială se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârsta și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și prin eliminarea, în cazul pensiei anticipate parțiale, a diminuării de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?