Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Mai mulţi infractori, mai mulţi tineri condamnaţi


Magistrații Judecătoriei Focșani au prezentat, ieri, raportul de bilanț al anului 201. Aproximativ 95% dintre hotărârile date au fost menținute de instanțele superioare. În 2011 au fost mai mulți infractori minori.

Magistrații Judecătoriei Focșani au participat, ieri, la Adunarea  Generală a Judecătorilor, ocazie cu care conducerea instanței a prezentat raportul de bilanț pe anul trecut. Judecătorii focșăneni au avut o activitate bună, soluționând 81,64% dintre cauzele aflate pe rolul instanței.
Cauzele comerciale s-au soluționat cel mai rapid, urmate de cele de minori și familie. Dosarele care au ca obiect fondul funciar au avut o durată mai mare de soluționare. În raportul de bilanț al Judecătoriei Focșani se arată că 63% dintre dosare au fost soluționate în mai puțin de trei luni.
Există pe rol și dosare mai vechi de un an sau doi, dar procentul este mic raportat la numărul cauzelor soluționate. Este vorba despre circa 3% din totalul de dosare aflate pe rol anul trecut.
În ceea ce privește soluțiile civile atacate, procentul este de aproape 10 la sută. „Doar 9,98 % din totalul hotărârilor civile au fost atacate; în materie penală ponderea de atacabilitate a fost de 27,38%, ceea ce înseamnă un procent de 12,29% hotărâri de care justițiabilii au fost nemulțumiți și pe care le-au supus controlului instanțelor superioare. Din hotărârile atacate în anul 2011, în materie civilă în căile de atac au fost menținute, așa cum le-a pronunțat Judecătoria, 95,37%, iar în materie penală au fost menținute 88,13%. Deci, la nivelul întregii instanțe, din cele 12,29% de hotărâri care au fost atacate, 94.41% au fost menținute”, se arată în raport.

Mai mulți infractori, mai mulți tineri condamnați

De remarcat este faptul că anul trecut, față de 2010, a crescut numărul persoanelor condamnate penal. Dacă în 2010 Judecătoria Focșani a  condamnat 741 inculpați, în 2011, numărul acestora a crescut la 1.008. Îngrijorător este faptul că numărul persoanelor tinere și al minorilor condamnați a crescut. „În anul 2011 a crescut numărul minorilor și tinerilor (între 18 și 20 de ani) infractori condamnați penal; astfel, în anul 2010 au fost 50 de infractori minori, față de 82 în 2011, și 67 de tineri infractori, față de 95 în anul 2011. Din totalul de condamnări în materie penală, cele mai multe au fost cu suspendarea condiționată a pedepsei (amendă sau închisoare). Cele mai multe condamnări au fost pentru infracțiuni contra patrimoniului”, potrivit aceluiași document.
Åžapte persoane aflate în executarea unor pedepse cu închisoarea s-au adresat Judecătoriei Focșani, anul trecut, pentru a sesiza încălcări ale drepturilor lor. Doi dintre aceștia și-au retras plângerile, iar celelalte cinci au fost respinse.
La ședința de ieri a magistraților de la Judecătoria Focșani au participat, în calitate de invitați, judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea, și judecătoarea Mariana-Săndina Croitoru, vicepreședinta Tribunalului Vrancea. Åžedința a fost prezidată de judecătoarea Daniela Matache, președinta Judecătoriei Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?