Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Doar un cuplu din două care au această problemă reuşeşte să aibă copii


Numai un cuplu din două care merg la doctor din cauza infertilității masculine reușește să aibă un copil. Dacă bărbatul are peste 35 de ani, riscul de eșec crește, arată un studiu realizat de cercetători francezi, publicat luni în revista Human Reproduction.
Se apreciază că între 9% și 14% din cuplurile din țările dezvoltate au dificultăți în conceperea unui copil. În Franța, o pereche din șapte merge la medic din cauza infertilității, fie la bărbat, fie la femeie. Majoritatea studiilor despre rezultatele asistenței medicale pentru procreere au luat în considerare îndeosebi componenta feminină a fenomenului.
Studiul desfășurat de echipa dr Marie Walschaerts și Louis Bujan de la Universitatea din Toulouse, grupul de cercetări în domeniul fertilității umane, a cuprins un chestionar telefonic, efectuat în 2008, pe 1.131 persoane care urmaseră un proiect parental de cuplu între 2000 și 2004. Din cei chestionați, 56% deveniseră părinți (60%, dacă se ia în considerare și adopția). Perechile au avut un copil prin sarcină naturală în 16% din cazuri, în urma unui tratament medical, în 8% din cazuri, și 32% prin AMP (asistență medicală pentru procreere).
Rata de succes a fost calculată la 48%, considerată ‘realistă’ de echipa de cercetători. Autorii studiului adaugă că rata cumulată a succesului atinge 64% la bărbații și femeile de sub 35 de ani, ea scăzând la 31% la perechile mai în vârstă. ‘Rata de succes nu depinde doar de vârsta femeii’, arată Maria Walschaerts. Aceste rezultate ar trebui ‘să încurajeze cuplurile să meargă la consultație mai devreme’, adaugă ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?