Varza, dovleceii, andivele sunt prea puțin tentante? Ei bine, de obicei nu mâncăm suficiente legume, pentru că nu știm să le pregătim corect. Gătite la abur, legumele nu au niciun gust. Dar e nevoie doar de puțin timp în a le alege și a le găti pentru a descoperi un gust fabulos. Gustul savuros apare atunci când legumele emană sucurile și se amestecă. Pentru a avea chef să mănânci echilibrat, e nevoie de mâncare savuroasă. Nimeni nu rezistă zile în șir doar cu carne la grătar și legume înăbușite.
Gătiți mai ales la abur, fierte, înăbușite. Evitați să gătiți agresiv, la peste 100 de grade, pentru a nu activa compuși nocivi. Păstrați o porție de feculenți pentru micul dejun pentru a evita scăderile de energie pe parcursul zilei și pofta de dulce. Mâncați cereale integrale (pâine integrală, müsli, paste și orez integral) sau leguminoase (mazăre, fasole, quinoa).
Adăugați la legume iaurturi, germeni de grâu, drojdie de bere inactivă, pentru a vă îmbogăți alimentația în vitaminele grupei B și E, minerale (fosfor, magneziu, fier, cupru, potasiu), oligo-elemente (zinc) și aminoacizi, care favorizează producerea de energie. Nu uitați de micile buruieni de grădină: bogate în clorofilă, în uleiuri esențiale și nutrienți, ele ajută enorm. Aliatul cel mai prețios: pătrunjelul, un diuretic excelent ce ajută la eliminarea toxinelor. Mâncați pe cât posibil bio, pentru a nu absorbi pesticide suplimentare.
Anghinarele, ridichea neagră, sfecla: au o acțiune drenantă asupra ficatului și vezicii biliare.
Păpădia, sparanghelul, țelina, prazul: au un efect diuretic.
Varza, prunele, iaurturile: favorizează tranzitul intestinal.