Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Femeile la menopauză care iau medicamente contra colesterolului prezintă un risc crescut de diabet


Femeile aflate la menopauză care iau statine – medicamente contra colesterolului, precum Lipitor și Crestor – prezintă un risc crescut de declanșare a diabetului, potrivit unui studiu publicat luni, în ediția online a Archives of Internal Medicine.
Autorii acestui studiu au analizat datele medicale provenind de la diverse studii realizate până în anul 2005 pe un eșantion de 153.840 de femei care nu sufereau de diabet, a căror vârstă medie era de 63 de ani. Rezultatele au relevat apariția a 10.242 de cazuri noi de diabet la femeile care iau anumite statine, fapt care i-a determinat pe cercetători să afirme că există o anumită legătură între creșterea riscului de diabet și admini strarea unor medicamente contra colesterolului.
Această legătură, care există pentru toate grupele de statine, a continuat să existe și după ce oamenii de știință au eliminat ceilalți factori de risc care declanșează diabetul, precum vârsta, rasa și Indicele de masă corporală, au explicat savanții de la Mayo Clinic din statul american Minnesota, autorii studiului.
Savanții americani consideră că este necesar să se aprofundeze această chestiune medicală. „Legătura dintre statine și declanșarea diabetului nu a fost definită în mod specific și merită o mai mare atenție pe viitor, ținând cont de administrarea pe scară largă de statine în rândul populației de vârsta a treia”, au declarat cercetătorii americani.
Astfel, studiile viitoare, ce vor fi realizate pe femei și pe bărbați, de rase și etnii diferite, vor permite clarificarea chestiunii referitoare la riscul de diabet în funcție de administrarea de statine, iar gestionarea acestui risc va fi benefică pentru optimizarea terapiilor viitoare. Savanții americani consideră că este inutil totuși să se modifice recomandările actuale referitoare la admi-nistrarea pentru non-diabetici, întrucât statinele permit contracararea consecințelor cardiovasculare negative cauzate de diabetul de tipul 2 la adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?