Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Bâtrâneţea începe la 54 de ani, potrivit unor tineri britanici


Câteva mii de tineri din Marea Britanie cu vârsta sub 25 de ani, intervievați de Institutul de Statistică și Ministerul Muncii, consideră că bătrânețea începe la 54 de ani, iar tinerețea se sfârșește la 32 de ani. ‘Începutul vârstei a treia este în continuare în mod convențional stabilit la 65 de ani, dar în realitate astăzi devii bătrân în deceniul care precede, în medie, sfârșitul vieții, și anume la peste 75 de ani’’, a relevat Niccolo Marchionni, profesor de Geriatrie la Universitatea din Florența. ‘Din experiența mea – adaugă Marchionni – în fața unei populații vârstnice active, dar și pu-ternic afectată de bolile degenerative, am văzut că bătrânețea începe atunci când dispare nevoia de a face ceva. Atunci când scade interesul față de alții și față de lume, când depresia, care, din păcate, este un tovarăș fidel în ultima parte a vieții, are câștig de cauză. Aici sunt fundamentale rețelele de sprijin: familia, prietenii’, a adăugat el.
Dacă așa cum arată statisticile, femeile trăiesc în medie 84 de ani, iar bărbații 79 de ani, cum se face că un tânăr de 25 de ani ‘’percepe’’ drept bătrână o persoană de numai 54 de ani, iar la 32 ani nu se mai consideră tânăr? ‘Un tânăr percepe drept bătrâni pe cei care sunt din punct de vedere generațional departe de el’, explică Alessandro Rosina, demograf la Universitatea Catolică din Milano.
În opinia lui Marchionni, ‘’fiecare epocă își are vârsta sa a treia – 40 de ani pentru romanii antici, pragul pentru a putea fi numiți senatori, în timp ce în Imperiul austro-ungar bătrânețea sosea la 65 de ani, vârsta de pensionare a oficialilor’’.
Cei cu diplomă universitară trăiesc în medie cu șapte ani mai mult decât cei cu diplomă de liceu, ceea ce arată că a avea pasiuni și angajamente îți prelungește viața, spune Rosina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?