Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vaccinarea antigripală a fost sistată


Campania de vaccinare antigripală a fost sistată, deoarece există suspiciunea că sute de mii de doze de vaccin nu sunt conforme cu standardele. Potrivit reprezentanților  Institutului Cantacuzino, vaccinului îi lipsește o anumită substanță, fără de care eficiența acestuia nu este garantată.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea a primit o adresă, luni, prin care  Institutul Național de Sănătate Publică solicită sistarea vaccinării pentru o perioadă de 7-10 zile. Nu din cauza concentrației vaccinurilor, ci a „evoluției favorabile a virozelor respiratorii din ultimele săptămâni”. Ieri, reprezentanții DSP au trimis informări medicilor de familie din județ, prin care îi înștiințează să oprească vaccinarea, iar dozele de vaccin să le depoziteze în condiții corespunzătoare. „Am primit de la Institutul de Sănătate Publică o adresă, prin care se cere suspendarea vaccinării pentru o perioadă de 7-10 zile, motivarea fiind evoluția favorabilă a virozelor, ceea ce este adevărat. Am trimis adrese tuturor medicilor de familie să oprească vaccinarea și să depoziteze vaccinul în condiții corespunzătoare”, a declarat medicul Marina Maiorov, director adjunct al DSP.
Medicii sunt de părere că sistarea pentru moment a vaccinării va avea efecte nedorite asupra celorlalte campanii de vaccinare, deoarece va scădea încrederea populației în aceste vaccinuri. În județul nostru au fost vaccinate aproximativ 11.000 de persoane, nefiind semnalată nicio reacție adversă. În stocurile medicilor de familie mai sunt, în prezent, peste 8.000 de doze de antigripal, care vor fi păstrare în frigidere până vor fi primite noi ordine. „La controlul lunar, respectiv cel din 6 ia-nuarie 2012, specialiștii Institutului Cantacuzino au constatat că șapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentrație scăzută a tulpinei B. Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piață. Astfel că la controlul din ianuarie, au constatat aceste suspiciuni și s-a oprit livrarea produselor, care probabil vor fi distruse”, a declarat presei centrale Amalia Canton, director în Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?