Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

ENET va furniza, în continuare, apă caldă şi căldură


Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, i-a convins pe reprezentanții GDF Suez să nu întrerupă alimentarea cu gaze a societății de termoficare ENET. Prin urmare, focșănenii vor beneficia în continuare de apă caldă și căldură, chiar dacă ENET nu a reușit să achite factura la gaze, aferentă lunii noiembrie 2011. Din valoarea acesteia, de peste 5 milioane, fabrica de căldură a plătit doar puțin peste un milion de lei. Termenul de plată scadent era 5 ianuarie. 
În urmă cu câteva zile, GDF Suez a atenționat că va sista alimentarea cu combustibil dacă ENET nu plătește factura urgent. Primarul Decebal Bacinschi a purtat discuții cu oficialii GDF ieri, pentru a devansa cât mai mult data plății. „Am discutat cu cei de gaz. Directorul ENET, Valter Popescu, trebuie să recupereze banii de la cetățeni, în contul energiei termice furnizate. A încasat foarte puțin, nici măcar jumătate din valoarea facturii”, ne-a declarat Bacinschi.
Edilul a atras atenția că, în prezent, prețul gigacaloriei este de 203 lei și nu de 399 de lei, cât ar fi trebuit. „Au fost sărbători și oamenii au avut alte priorități, dar acum trebuie să-și plătească facturile și să terminăm cu gazul”, a mai precizat Bacinschi. El a arătat că Primăria este în măsură să plătească subvenția și ajutorul de încălzire, dar că este necesar ca și populația să se preocupe să-și achite datoriile pe care le are la furnizorul de agent termic.
Administrația locală va vira ENET sumele datorate în contul subvenției și ajutorului de încălzire în zilele care urmează. De asemenea, de la bugetul de stat trebuie să ajungă la ENET sumele aferente ajutorului de încălzire. Când banii îi vor intra în cont, ENET va avea fondurile necesare pentru a achita rata eșalonată, aferentă datoriilor mai vechi către furnizorul de gaze. Bacinschi susține că oficialii GDF Suez au dat dovadă de înțelegere și că acum este rândul tuturor să se țină de cuvânt și să-și plătească datoriile.

„Recuperatorii” vor bate din nou la ușa datornicilor

În prezent, ENET are de recuperat de la cei peste 17.000 de abonați suma  totală de 8 milioane de lei. Directorul fabricii de căldură, Valter Popescu, susține că tot ce încasează acum se duce în contul facturii la gaze pe luna noiembrie 2011. „Clienții noștri au consumat și noi, cu primăria, trebuie să găsim soluții să plătim gazul. De ani de zile ne chinuim să găsim soluții cu treaba asta. Trebuie să se sfârșească odată această problemă, care nu ține de noi. Comportamentul acesta la plată, al clienților, dacă nu se îmbunătățește vom rămâne în frig. Tot ce încasăm se duce la gaze. Mai avem și alte probleme cu întreținere, reparații și funcționare”, ne-a declarat Popescu.
Pentru a recupera sumele cât mai repede, conducerea ENET a decis simplificarea procedurilor pentru trecerea la facturare individuală și trimiterea din nou în teren a echipelor de „recuperatori”. „Vom trimite din nou echipe la asociațiile de proprietari cu datorii. Depistăm zilnic asociații în care cetățenii spun că au plătit, numai că admi-nistratorul nu au venit cu banii și ne întrebăm unde sunt banii. Preluăm toate asociațiile cu facturare la comun în facturare individuală. Am simplificat procedurile și echipele lucrează pe teren cu acest lucru”, a adăugat Valter Popescu.
ENET mai are de plătit trei rate de eșalonare, prima pe data de 16 ianuarie, care este consistentă, iar celelalte două în februarie, respectiv martie, de valoare mai mică. Însă, în condițiile în care doar 30% dintre abonați sunt cu plata la zi, Popescu face apel la cetățeni să-și achite facturile. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?