Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Un “ficat virtual”, obţinut de cercetătorii europeni


Un „ficat virtual” a fost pus la punct de cercetătorii europeni cu scopul de   a-i ajuta pe chirurgi să planifice și să realizeze operații pe acest organ vital din organism, arătându-le cu un grad înalt de precizie mărimea și locul în care se află tumorile, a anunțat Comisia Europeană.
Câțiva oameni de știință și cercetători din Franța, Germania, Marea Britanie și Elveția au construit acest dispozitiv în cadrul proiectului PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training), care a beneficiat de finanțări europene. Acest „ficat virtual”, diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicația online a programului PASSPORT. Grație acestui program, chirurgii pot să vizualizeze și să localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt îi ajută pe chirurgi atunci când iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentanții Comisiei Europene.
Mii de persoane mor în fiecare an din cauza ma-ladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau a cirozelor hepatice. În prezent, mai puțin de 50% dintre pacienți suferă o operație ce constă în extirparea părții vătămate a organului – care poate să se regenereze apoi -, pentru că medicii chirurgi nu pot să opereze dacă nu cunosc cu precizie mărimea și localizarea zonelor bolnave, dar și starea de sănătate ge-nerală a pacientului.
Folosirea „ficatului virtual” ar trebui să contribuie la creșterea acestui procentaj. „Acest proiect reprezintă o realizare majoră, care va permite ameliorări în ceea ce privește diagnosticul și chirurgia și va contribui la salvarea unor vieți”, a declarat într-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda di-gitală.
Utilizarea fondurilor europene destinate cercetărilor științifice cu scopul de a îmbunătăți cunoștințele medicale repre-zintă unul dintre obiectivele Agendei Digitale europene. Proiectul PASSPORT, coordonat de Institutul de cercetări contra cancerului aparatului digestiv (IRCAD), cu sediul la Strasbourg, s-a derulat în perioada iunie 2008 – decembrie 2011. Programul a avut un buget de 5,4 milioane de euro, din care 3,6 milioane de euro au fost asi-gurate de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?