Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Profilul genetic al condamnaţilor, trecut în baza naţională de date


La trei ani de la intrarea în vigoare a Legii 76/2008 privind organizarea și  funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare, procurorii solicită prelevarea unor astfel de porbe de la cei care urmează a fi condamnați, în timp ce judecătorii, prin sentințele pe care le pronunță, îi obligă pe condamnați să dea probe, pentru a fi trecuți în baza națională de date. Nu toți condamnații au parte de acest „tratament”, ci doar cei pentru care legea prevede prelevarea de probe.
Anchetatorii spun că Legea 76/2008 este necesară nu numai pentru prinderea mai rapidă a nelegiuiților, ci și pentru a da un nume cadavrelor fără identitate sau celui care a comis o infracțiune. În momentul în care procurorul pune concluzii de condamnare a unui inculpat, el solicită de fiecare dată, în baza articolului 7 din Legea 76/2008, prelevarea acestor probe biologice. În cazul în care se omite acest lucru, instanța de recurs poate completa sentința și cu această obligație.
Este și cazul unui dosar soluționat la Judecătoria Focșani, respectiv un viol, când un tată a fost acuzat că și-a supus la acte sexuale fiul care are handicap mental. Cum sentința de condamnare nu cuprindea și obligarea la prelevare de probe biologice, în recurs, sentința a fost completată. „În baza articolului 7 din legea 76/2008, solicităm judecătorului ca prin hotărârea de condamnare să dispună prelevarea de la inculpați de probe biologice, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Profilele genetice sunt păstrate, astfel, în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare până instanța dispune ștergerea lor. Sunt utile pentru identificarea cât mai aproape de data comiterii faptelor a inculpaților, dar și identificarea cadavrelor cu identitate necunoscută. Probele sunt prelevate prin metode non invazive, de periaj bucal și prelevare și de celule epiteliale din zona feței. Foarte interesant este că se dipsune prelevarea acestor probe pentru treizeci de infracțiuni”, a declarat procurorul Daniela Peicu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. 
Prelevarea probelor biologice de la persoanele condamnate definitiv se face numai de către personalul Poliției instruit în acest sens. Infracțiunile pentru care se dipune această prelevare de probe sunt cele de violență, respectiv toate formele infracțiunii de omor, pruncucidere, ucidere din culpă, vătămare corporală, loviri cauzatoare de moarte, viol, lipsire de libertate. De asemenea se poate dipune de către judecător prelevarea și în cazul infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului sau unele infracțiuni privind consumul ilicit de droguri. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?