Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

„Cartel Alfa”: Proiectul Legii sănătăţii trebuie dezbătut patru luni, altfel e nevoie de o revoluţie


„Cartel Alfa” cere, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Traian Băsescu și premierului Emil Boc, dezbatarea publică cel puțin patru  luni a proiectului de lege privind reforma sănătății, arătând că nerealizarea acestei cerințe face ca România să aibă nevoie de „o nouă revoluție în 2012”. Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a trimis, ieri, o scrisoare deschisă președintelui și premierului, prin care arată că înțelege necesitatea de reformă a sistemului medical din România, dar consideră că aceasta este o chestiune de importanță majoră, care privește pe fiecare cetățean al țării.
Din acest motiv, sindicaliștii susțin că o eventuală reformă a sistemului medical trebuie realizată exclusiv în mod transparent, urmărind în primul rând interesul cetățeanului „și nu avantajele grupului care deține puterea politică in momentul deciziei”. „O reformă a sănătății nu este o chestiune pe care să o poată decide o persoană sau un grup minoritar din PDL-UNPR-UDMR, cu sau fără girul Administrației Prezidențiale, în special că acești aleși ai poporului nu au avut la alegerea lor un asemenea obiectiv în program”, se arată în scrisoare deschisă.
„Cartel Alfa” precizează că redactarea proiectului de lege privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România s-a realizat în secret, fără nicio consultare a societății civile, fără consultarea și implicarea în redactarea textului de lege al partenerilor sociali. „Confederația Națională Sindicală «Cartel Alfa» consideră că excluderea partenerilor sociali din comisia care a redactat textul viitoarei legi, fiind singurii contribuabili în sistem, este un abuz și o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale democrației”, se mai arată în document.
În aceste condiții, CNS „Cartel Alfa” consideră că Administrația Prezidențială, „unul din susținătorii și promotorii înverșunați ai acestui text de lege”, și Guvernul, dovedesc o „atitudine dictatorială”, impunând textul proiectului de lege fără a permite o reală dezbatere publică, un comportament după modelul „perioadei epocii de aur și într-un mod pe care Nicolae Ceaușescu l-ar invidia”.

„O fraudă pentru fiecare contribuabil în parte”

Sindicaliștii cred că, dincolo de aceste grave încălcări ale regulilor elementare ale democrației, „care fac deja parte din modul de punere în practică a politicii Guvernului Boc, în urma indicațiilor venite de la Palatul Cotroceni”, legea privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România înseamnă „o fraudă pentru fiecare contribuabil în parte și o cale eficientă pentru încasarea de către PDL, UNPR și UDMR de sponsorizări pentru campania electorală din 2012”.
CNS „Cartel Alfa” consideră că este aberant ca o lege care vizează sistemul de sănătate națională să fie construită numai pe principiul „profitului”, iar spitalele să fie asociate numai ideii de societate comercialaă, deci nu interesului general. „Constituția României garantează dreptul la sănătate și la asistență medicală pentru toți cetățenii. Sistemul public de sănătate din România nu poate fi o anexă a intereselor de partid și nici o sursă de bani pentru partid”, se mai arată în scrisoarea trimisă președintelui și premierului.
„Cartel Alfa” cere ca proiectul de lege care vizează reforma sistemul de sănătate să fie pus în dezbatere publică pentru cel puțin patru luni de zile, pentru ca toți cei care sunt îndreptățiți să analizeze, să comenteze, să critice și să ceară modificări ale acestui proiect de lege să o poată face. Sindicaliștii avertizează că nerealizarea acestei minime cerințe, „ca formă elementară de respect a democrației”, face ca în 2012 România să aibă nevoie „de o nouă revoluție pentru a combate genocidul pe cale a se realiza”.
Proiectul noii Legi a sănătății a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, casele de asigurări de sănătate private și posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unități cu statut de fundație sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?