Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Facturarea individuală, mai simplă ca oricând


Societatea ENET a simplificat procedura de trecere de la facturarea pe asociație la cea individuală. Dacă până acum cei care aveau datorii la asociația de proprietari nu puteau trece în facturare individuală, acum se poate.

Procedurile de trecere de la facturarea la comun la cea individuală au fost simplicate la inițiativa primarului Decebal Bacinschi și a Consiliului Local Focșani. „În nenumărate rânduri ne-am arătat disponibilitatea de a prelua în facturare individuală cât mai mulți dintre consumatorii care plătesc acum la asociații contravaloarea energiei termice, mai ales că și Consiliul Local dorește acest lucru. Am mai pus, până acum, condiția achitării debitelor la zi, deoarece după trecerea la individual se recuperează foarte greu datoriile rămase pe asociație. Acceptăm acum, la solicitarea primarului Decebal Bacinschi, să preluăm pornind cu debit zero facturarea individuală, pentru a nu-i nedreptăți pe cei buni platnici, deși sunt multe asociații care nu și-au acționat încă debitorii în instanță”, arată conducerea ENET pe blogul instituției.
Motivul pentru care aceste proceduri sunt îngreunate sau, de cele mai multe ori, nu ajung la urechile focșănenilor, ține de administratorii cu interese financiare. Aceștia ascund posibilitatea de trecere de la facturare comună la facturare individuală pentru a   nu-și pierde comisionul. „Sunt multe situații în care mai ales administratorii nu doresc trecerea în facturare individuală a asociației de la care încasează un comision pentru împărțirea consumurilor și încasarea acestora de la cetățeni și, drept urmare, proprietarii nici nu află despre demersurile noastre sau ce trebuie făcut pentru trecerea la facturarea individuală”, se mai arată în comunicarea ENET.
Pentru fabrica de căldură a orașului, trecerea la facturare individuală are și părți bune, dar și rele. Facturarea la comun aduce costuri reduse, însă facturarea individuală are avantajul că sumele datorate sunt recuperate mai repede. „Pentru ENET, facturarea individuală înseamnă costuri suplimentare, neacoperite prin tariful de furnizare”, precizează conducerea ENET.
Cei care vor să treacă în facturare individuală se pot adresa ENET la centrul Comercial sau Contractări, de unde pot ridica modelul de convenții individuale. Pe lângă acestea, mai trebuie copii după documentele de identitate ale proprietarilor și chiriașilor, dacă este cazul, și un tabel cu semnăturile reprezentând acordul cetățenilor cu cererea de trecere la facturarea individuală.
Reprezentanții ENET susțin că au fost asociații care au trecut de la un sistem de plată la altul doar în câteva zile.

Campanie pro facturare individuală, în 2012

Există și cazuri în care cei plecați din țară nu au lăsat în grija cuiva apartamentele pe care le dețin. Acolo, ENET nu poate face nimic pentru că ceilalți proprietari din bloc nu pot decide în numele celor plecați. Legea cere expres să existe aceste convenții, obligatorii în instanță în cazul existenței debitelor. Totuși, începând din 2012, ENET va trimite personal pentru a discuta cu proprietarii în vederea impulsionării trecerii la facturare individuală. „Analizăm și varianta de a lăsa în facturare pe asociație pe cei plecați din țară, astfel încât pe restul să-i preluăm totuși”, mai spun reprezentanții fabricii de căldură.
Un caz special este al celor cinci asociații de proprietari care au rămas fără apă caldă și căldură în mijlocul iernii din cauza administratorului Florentina Pintea, care nu a mai dus banii la ENET pentru a plăti facturile. Cu toate că majoritatea proprietarilor erau cu datoriile la zi, în toiul iernii s-au trezit debranșați din cauza datoriilor. Acestora li s-a propus trecerea la facturare individuală, dar, după cum susțin oficialii ENET, proprietarii au refuzat. „Nu putem înțelege cum acei proprietari nu au înțeles că au o problemă și, după ce au trecut prin stresul situației respective, acceptă în conti-nuare să fie administrați la comun”, se mai arată în postarea ENET.
În prezent, fabrica de căldură are de recuperat de la datorinicii din Focșani 6,5 milioane de lei. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?