Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: 30 de mii de euro pentru o viaţă de copil


Iulian Cristian Necula, de nici patru ani, din Focșani, nu-și poate bucura părinții și fratele cu vreun colind sau poezioară recitată, în așteptarea Crăciunului, la vreo serbare. Pentru că el, sărăcuțul, deși și-ar dori, nu poate merge la grădiniță. Pentru acest băiețel, lumea copilăriei este limitată, în marea majoritate a timpului, la dimensiunea apartamentului în care locuiește, cu ai lui, în chirie. Iar fiecare clipă din zi și din noapte ce trece cu bine, este efectiv o victorie asupra morții. Cristi suferă de o boală foarte rară, o boală „nenorocită și perfidă”, după cum spune mama lui. Boală care poate fi vindecată printr-o operație la o clinică în străinătate, ce costă 30 de mii de euro. O avere pentru bieții săi părinți, care roagă cititorii să îi ajute. „Rog oamenii să se gândească cum este să stai cu frica în sân pentru că în fiecare clipă îți poate muri copilul”, spune Iuliana, mama băiețelului. Cine dorește să ajute acest copilaș o poate face depunând orice sumă de bani în contul deschis la Banca Comercială Română, sucursala Râmnicu Sărat, pe numele tatălui său, George Elvis Necula: RO06RNCB0097066854480001. Părinții lui Cristi pot fi contactați la telefon 0768.945.006.

Povestea micului Cristian este la fel de tristă și fragilă ca însăși trupușorul său. În cei aproape patru ani care au trecut de când a venit pe lume, copilașul a trebuit să deprindă un stil de viață complet diferit față de cel al tuturor celorlalți  prichindei, care au avut norocul să se nască sănătoși. El suferă de o malformație a ficatului – cavernom de venă portă – la care se adaugă varicele esofagiene. Hemoragia produsă în cazul în care acestea se sparg îl poate duce pe băiețel direct în lumea îngerilor. Din acest motiv, tot ce mănâncă trebuie să fie pasat, nu poate bea lichide prea calde și nu are voie să consume vreun aliment acidulat. „E o boală atât de perfidă că nici nu știi ce să-i dai. Să ne ferească Dumnezeu să răcească, pentru că nu are voie să ia medicamente cum iau toți copiii. Iar în caz de tuse, va fi cumplit, pentru că la orice icnitură varicele se pot sparge, iar hemoragia poate fi fatală”, a explicat Iuliana, mama lui Cristian. 
De patru ani de când își veghează fără odihnă băiețelul, femeia a studiat pe toate căile care i-au fost accesibile, despre boala acestuia și despre posibilitățile de vindecare. Mai mult, a fost cu Cristi pe la toți medicii renumiți din țară și s-a agățat cu toată spe-ranța de ceea ce ei i-au spus: că micuțul poate fi vindecat printr-o operație. „Mi-au spus că mai sunt cazuri de varice esofagiene – și că dacă erau doar acestea era mult mai simplu – dar nu asociate cu acest cavernom. Această nenorocire… Mi s-a explicat că malformația poate fi corectată printr-o operație, practic printr-un transplant venos, printr-o tehnică numită «split – liver». Doar că acest lucru nu se poate face în nicio cli-nică din țară, doar în străinătate. Mai întâi se va face cauterizarea varicelor esofagiene și apoi va fi făcut transplantul, adică pusă vena artificială în ficat. Recuperarea durează și ea, dar băiețelul meu ar putea fi astfel salvat, ar putea duce apoi o viață normală”, a explicat Iuliana. 

30 de mii de euro costă șansa la viață

Coșmarul familiei micuțului Cristi a început la opt luni de la venirea lui  pe lume. A fost un copil așteptat, mult dorit atât de părinți cât și de frățiorul lui, acum elev în clasa a IV-a și, chiar dacă s-a născut prematur, cu toții au fost convinși că îngrijit și iubit, puiuțul de doar 1800 de grame se va face încet și sigur, om în toată puterea cuvântului. „Avea două luni când am observat că  era foarte palid. Am fost cu el la Spitalul «Grigore Alexandrescu» și acolo ne-au spus că are anemie și icter prelungit. Apoi, când avea opt luni, într-o seară, când mă pregăteam să-l culc, a vomitat pur și simplu cam 800 de grame de sânge. Vă imaginați cât de tare ne-am speriat… Am mers cu el de urgență înapoi la «Grigore Alexandrescu». A doua zi, băiețelul meu a făcut și hemoragie anală. Doctorii pur și simplu nu știau ce are, m-au lăsat să-mi iau chiar la revedere de la el…”, spune Iuliana, mama băiețelului.
Nu vroia, nu putea să se împace cu gândul că micuțul ei nu va mai fi. Åži a început lupta pe viață și pe moarte pentru salvarea lui. „În urma unei endoscopii și ecografii i s-a pus până la urmă diagnosticul: cavernom venă portă și varice esofagiene gradul II. Astea cresc până la gradul IV, care e cel mai grav și se manifestă prin sângerări. Varicele se pot sparge și atunci se adună sângele în stomac și oricând copilul meu poate face o hemoragie care să-i fie fatală…”, explică Iuliana.
Din cauza pro-blemelor sale, Cristi are o mulțime de restricții alimentare iar ceea ce are voie, trebuie să fie neapărat pasat sau lichid. Dar, cu toată grija părinților săi, băiețelul a mai făcut o criză anul trecut, în aprilie, iar anul acesta, în luna martie, încă două… „A sînge-rat și pe gură și pe funduleț. Am ajuns iar la «Grigore Alexandrescu» unde medicii ne-au spus că trebuie operat. Dar numai în străinătate poate fi făcută această intervenție. Åži costă 30 de mii de euro”, a explicat femeia.

„Dacă am avea ce să vindem, am vinde”

Iuliana a lucrat ca învățătoare până la venirea pe lume a lui Cristi. Acum  a renunțat să mai profeseze pentru că băiețelul ei are nevoie de supraveghere clipă de clipă. Astfel, cei patru membri ai familiei trăiesc din indemnizația de asistent personal a femeii, alocațiile celor doi copii și salariul destul de mic al tatălui. Din acești bani trebuie să-i asigure în primul rând lui Cristi alimentele necesare, apoi fratelui lui, ceea ce are nevoie la școală și să plătească lunar chiria și întreținerea apartamentului în care stau. „Am încercat să punem deoparte în fiecare lună o sumă cât de mică, să strângem bani pentru operația lui Cristi. Dar ne-ar trebui o viață să adunăm, așa, 30 de mii de euro. Ne-am gândit să vindem ceva, dar dacă am da tot ce avem, tot nu s-ar strânge banii. Dacă am fi avut un apartament al nostru, n-am fi stat pe gânduri și l-am fi vândut… Dar nu-l avem. De aceea, rog oamenii să ne ajute… să se gândească cum este să stai cu frica în sân în fiecare clipă, pentru că în fiecare clipă îți poate muri copilul”, a explicat Iuliana.
Cristi este, deocamdată, prea mic să înțeleagă ce se petrece cu el. Dar mama și tatăl lui știu că fiecare zi care trece cu bine e o victorie în fața morții. Iar fiecare noapte care vine, o pândă continuă a fiecărei răsuflări a copilașului lor.
Disperați, ei se agață de ultima speranță: solidaritatea, generozitatea celor ce le-au aflat povestea. Åži care părinte n-ar face oare, la fel…? Cine dorește să-i ajute îi poate contacta la telefon 0768.945.006 sau poate depune orice sumă de bani în contul deschis la Banca Comercială Română, sucursala Râmnicu Sărat, pe numele tatălui său, George Elvis Necula RO06RNCB0097066854480001.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?