Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Profesorul Iamandei, trimis în judecată de procurorii DNA


Profesorul Florin Iamandei, fost director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani, a fost trimis în judecată, din nou, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). El este acuzat că ar fi „aranjat”, contra cost, ca o elevă să ia note de trecere la exa-menele de corigențe la Matematică și Limba română. După ce l-au tri-mis în judecată, procurorii au pus sechestru o mașina profesorului. Dosarul în care Florin Iamandei este acuzat de fapte de corupție, respectiv luare de mită și trafic de influență, a ajuns deja pe rolul Tribunalului Vrancea.
Principalele probe pe care procurorii anticorupție spun că le au împotriva profesorului sunt câteva interceptări telefonice, dar și declarațiile pe care eleva corigentă și părinții acesteia le-au dat, inițial, la DNA. Deși denunțul Nicoletei Călmuș, care în anul școlar 2008-2009 era elevă în clasa a XI-a la liceul la care Iamandei era director, a fost formulat în noiembrie 2010, telefonul profesorului era ascultat încă din luna iunie.
În dosar apar și numele a două profesoare de la același liceu, respectiv Mariana Rachieru și Silvia Oana Săcăluș, pe lângă care directorul ar fi  intervenit ca eleva să scape de corigențe. Cele două cadre didactice au fost scoase de sub urmărire penală, reprezentanții DNA susținând că nu au probe împotriva lor.
Potrivit transcrierilor interceptărilor, tatăl fetei i-ar fi dat directorului 1.800 de lei numai ca să-și vadă odrasla în ultimul an de liceu. Din această sumă, 1.000 de lei ar fi ajuns la profesoara de Matematică, 500 de lei la cea de Limba română, iar 300 de lei i-ar fi rămas lui Iamandei. „Așa au avut dispoziție, să mă trimită în judecată. Nu    m-a reclamat nimeni, se autosesizează ei. Telefonul meu este ascultat din 2008 și chiar și în prezent este. Nu le-am declarat nimic, le-am spus să vină cu probe și eu îmi pregătesc apărarea. Mă bucur pentru doamnele profesoare că nu au fost trimise în judecată, pentru că ele sunt la început de carieră. Åžtiu de unde mi se trage, sincer mă gândeam că au renunțat, nefiind probe”, a declarat profesorul Florin Iamandei.
Cu toate presupusele intervenții, eleva Nicoleta Călmuș nu a reușit să termine clasa a XII-a, din cauza absențelor ea fiind exmatriculată. „A fost exmatriculată în anul școlar 2009-2010 din cauza acumulării a 150 de absențe. Venea doar din când în când și nu dădea semne de redresare”, a declarat Remus Paraschiv, actualul director al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea”.
Între timp, fata a plecat în străinătate și nu a mai putut fi găsită nici măcar de procurorii DNA pentru a da alte declarații.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?