Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Elev eminent, în luptă cu leucemia


Andrei Constantinescu, din Odobești, elev al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” duce, la doar 14 ani, lupta pe viață și pe moarte cu boala cu care a fost diagnosticat în septembrie anul acesta: leucemie mieloblastică gradul V. Băiatul este singurul din Vrancea care suferă de această formă a bolii și ieri, medicii din Iași i-au comunicat că are nevoie de un transplant de măduvă. Cheltuielile impuse de boală au secătuit, însă, bugetul familiei sale. Impresionați de cazul lui Andrei, patru tineri liceeni coordonați de Sergiu Mocanu, elev la Colegiul „Al. I. Cuza” din Focșani, vor organiza sâmbătă, de la orele 19.00, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani un spectacol de caritate, în urma căruia speră să adune cât mai mulți bani, atât de necesari colegului lor aflat în grea suferință. La spectacol sunt invitați să ia parte toți vrâncenii care doresc să fie solidari cu Andrei. Orice sumă lăsată în urna ce va fi amplasată în holul de intrare al Teatrului va însemna o speranță în plus pentru viitorul   acestui băiat! Dacă fiecare om din Vrancea ar dona 1 leu, viața acestui băiat ar putea fi salvata!

A aflat că are leucemie anul acesta, în septembrie. Luni seară, el și familia  lui încă sperau că șe-dințele cu citostatice vor fi suficiente ca să învingă boala. Ieri dimineață însă, au aflat că viața lui Andrei depinde de transplantul de măduvă… Acolo, în spitalul ieșean, pusă față în față cu nenorocirea, mama băiatului de doar 14 ani a trebuit să găsească puterea de a ține cu dinții de speranța că totuși, Dumnezeu nu îi va lăsa. Că îngerul păzitor îi va feri copilul de ce e mai rău… Că trebuie, trebuie să fie bine! Åži a mai fost nevoie ca biata mamă să-i dea și lui Andrei puterea de a spera…
Acolo, în acea secție de spital, pe care o descrie ca fiind „Auschwitz-ul copiilor”, acolo unde în orice parte ai întoarce privirea dai cu ochii de suferința dusă la extrem și unde limitele de suportabilitate a chinului frizează imposibilul, sărmana mamă a trebuit să-și adune forțele și să-i inspire puiului ei credința că va fi bine… „E un copil foarte inteligent. A înțeles din prima clipă ce i se întâmplă și este foarte curajos. Chimioterapia a suportat-o foarte greu la început,  i-a fost greață, a făcut hemoragie, gingivită, febră, frisoane… A fost îngrozitor. Dar Andrei a fost mereu optimist… La anul ar fi vrut să meargă la Liceul Militar, dar cum din cauza bolii nu mai are voie să facă efort, spune că se va orienta spre altceva… Zice că oricum, trebuie să se facă sănătos și va putea să dea la Academie și la 80 de ani… Leucemia, vedeți, i-a mai tăiat din vise”, spunea mama lui Andrei luni seara, când încă spera că cea de a patra ședință de chimiote-rapie îi va pune totuși, băia-tul pe linia de plutire.
Ieri dimineață însă, cu vocea tremurând de deznădejde, a sunat să ne spună cumplita veste comunicată de medici: că șansa la viață a fiului ei este transplantul… „Acum nu știu nici cât costă un transplant, nici unde îl poate face… dar cu siguranță va fi nevoie de foarte mulți bani… Sper ca unul dintre noi sau din frații lui să fim compatibili…”, a spus mama lui Andrei.

Viață schimbată într-o secundă
 
Drama trăită de Andrei și familia sa este, din nefericire, una dintre acelea care ar trebui să ne facă să ne gândim serios la cât de fragilă este trecerea de la o existență normală, la una atât de neagră cum nici n-ai visat… Åži poate, fiecare dintre noi să ne reconstruim viziunea asupra lucrurilor cu adevărat importante în viață… Pentru că ceea ce s-a întîmplat cu acest băiat de doar 14 ani s-ar putea întâmpla în orice moment, cu oricare dintre noi. „Andrei a fost mereu un băiat foarte sănătos până în august, anul acesta. În august a făcut mai întâi o otită. Apoi, pentru că acuza dureri abdominale a fost operat, pe 25 august, de apendicită. La câteva zile a fost externat, dar starea lui generală se înrăutățea. A făcut antibiotice o săptămână, apoi analizele îi ieșeau mereu rele. Pe 22 septembrie ne-am dus la Iași și la două zile i s-a pus diagnosticul: leucemie mieloblastică stadiul V. A început cu chimioterapia, practic, în patru luni dacă am stat acasă trei săptămâni, în rest doar la Iași, în spital…”, a spus mama lui Andrei.
Practic, boala fiului ei a schimbat, peste noapte, viața întregii familii. Pentru că bunicii acestuia nu mai sunt, tatăl trebuie să meargă la serviciu, iar mama e cu el în spital, fratele de 13 ani și sora de șase ani a băiatului au rămas în grija unei vecine a familiei. „Valentina Danțiș este pritena noastră și s-a oferit să ne ajute, să stea cu copiii de acasă. Eu, pentru moment sunt în concediu medical, lucrez la SC «Aurora». Soțul meu lucrează la o altă societate ca șofer, pleacă lunea, vine sâmbăta… Nu știu ce ne-am fi făcut fără Valentina, ne e de un real ajutor”, a zis mama lui Andrei, care a ținut să mulțumească tuturor celorlați oameni care le-a fost aproape și le-au sărit în ajutor imediat cum au aflat despre nenorocirea care le-a lovit fiul. Acum, însă, solidaritatea semenilor ar putea face cu adevărat diferența dintre a fi… și a nu fi…

Elev eminent, în luptă cu leucemia

Suferința lui Andrei a impresionat atât profesorii cât și pe colegii săi de școală. Elev eminent, cu medii ge-nerale de peste 9,60 în primii trei ani de  gimnaziu, el s-a remarcat prin bunul simț și implicarea în toate acțiunile școlare. „Andrei era mereu un băiat foarte activ, avea autoritate, a fost un bun organizator și animator al colectivului, în clasa a VI-a a fost liderul clasei. Foarte respectos cu profesorii, colegii și cu toți din jurul lui și a primit numeroase premii la concursuri”, a precizat Vasile Tarciniu, dirigintele lui Andrei.
Colegii de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești au derulat, până acum o serie de activități menite să vină în sprijinul lui Andrei. Ei au făcut colecte de fonduri în cadrul proiectului „Ne pasă” și cu ocazia Balului Bobocilor. Săptămâna viitoare elevii liceului odobeștean vor organiza, la Casa de Cultură din localitate, un spectacol de susținere a colegului lor, sub genericul „Crăciunul, darul bucuriei”.
Totodată, sâmbătă, de la orele 19.00, Alexandra Catană de la liceul odobeștean, Ionuț Pătrășcanu de la Liceul nr.4 și Adrian Cazacu de la Liceul nr. 1 Focșani, coordonați de Sergiu Mocanu, de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, organizează un spectacol de caritate la Teatrul Municipal, unde îl au ca invitat special pe Valentin Păun, participant la show-ul „Românii au talent”.
Ei fac apel la solida-ritate către toți vrâncenii și îi invită să se alăture inițiativei lor astfel încât, împreună, să îi poată dărui lui Andrei șansa unui viitor. Pentru acest băiat, fiecare leu donat, contează. Iar dacă fiecare vrîncean ar avea bunăvoința să-i dăruiască un leu, suma care s-ar strânge i-ar fi suficientă pentru a face transplantul de care are nevoie. Cine dorește să facă acest gest de omenie poate participa la spectacolul de sâmbătă sau îl poate contacta direct pe inițiatorul acestei campanii, Sergiu Mocanu, la numărul de telefon 0760.33.20.11.
Andrei are nevoie, acum, de o minune. Iar mi-nunile se pot împlini prin implicarea fiecăruia dintre noi!

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?