Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

O asistentă medicală la 1.500 de elevi


Un singur asistent medical școlar are în grijă până la 1.500 de elevi. La nivelul municipiului Focșani sunt 12 posturi blocate din cauza Guvernului Boc. La Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu”, anul școlar a început fără triajul elevilor, din lipsa unui asistent medical.

Unitățile de învățământ din Focșani se confruntă cu un deficit de asistenți medicali. Puținii asistenți sunt nevoiți să alerge cât este ziua de mare de la o școală la alta pentru a rezolva toate problemele medicale care apar. În prezent, numai 21 de medici și 48 de asistenți medicali deservesc toate unitățile de învățământ din municipiu. S-a ajuns în această situație pentru că foarte multe asistente me-dicale au ieșit la pensie, iar posturile au rămas blocate.
În mod normal, o asistentă ar trebui să aibă în grijă între 800 și 1.200 de elevi. În realitate, acestea răspund de sănătatea a 1.500 de elevi sau poate chiar mai mult. În Focșani sunt aproximativ 17.500 de copii înscriși în grădinițe, școli și licee. „Aici am preluat din toamnă deoarece doamna care era,  s-a pensionat. Este foarte greu și stăpânim foarte greu hârtiile. Este dificil, dar trebuie să ne descurcăm. Sunt trei școli și trebuie să ții minte toate situațiile. Normal ar fi să avem între 800 și 1.200 de elevi, dar avem până la 1.500. Posturile nu sunt deblocate și au ieșit foarte multe doamne la pensie. Nu sunt vinovați cei de de la nivel local”, a spus Angela Rodica Simioancă, asistent medical principal.
Situația este și în atenția directorilor unităților de învățământ. Ei spun că cel mai indicat ar fi să existe câte un asistent la fiecare unitate de învățământ, pentru că în cazul unei urgențe medicale, până la sosirea echipajului de la Ambulanță, aceasta ar putea interveni. „Mie nu îmi convine acest lucru, eu aș vrea să am asistent aici tot timpul. Eu am 300 de copii. A fost prima dată anul acesta, în 39 de ani, când am început anul de curs fără triajul elevilor, din lipsa unui asistent medical. Eu am anunțat din timp primăria că asistenta s-a pensionat. Din cauza situației ne rugăm să nu avem probleme. Asta este grija față de om la noi în țară și protecția socială”, a declarat Åžtefan Moraru, director al Grupului Åžcolar „G.G. Longinescu” din Focșani.

Sănătatea copiilor, pusă în primejdie de Guvern

Reprezentanții Primăriei Municipiului Focșani arată cu degetul spre autoritățile centrale, care au preferat să facă economii chiar și când vine vorba de sănătatea elevilor. Posturile de asistenți medicali pentru unitățile de învățământ sunt blocate, iar de la nivel local nu se poate face nimic. Pe lângă monitorizarea stării de sănătate a elevilor, asistenții medicali școlari se ocupă și de campaniile de   vaccinare. „Din cauza măsurilor nenorocite luate de Guvernul PD-L de a bloca angajările, elevii nu benefi-ciază de asistență medicală așa cum ar fi nevoie. Programul cadrelor medicale este împărțit între mai multe unități școlare însă încercăm să asigurăm permanența. Când pleacă asistenta rămâne medicul și invers”, a spus Bogdan Matișan, viceprimarul municipiului Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?