Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

„Război“ pe 800 de hectare între primăriile Adjud şi Rugineşti


Primăria Adjud a anunțat că va da în judecată Primăria Ruginești deoarece aceasta din urmă ar avea pretenții teritorial administrative care păgubesc municipiul de 800 hectare de teren. Primarul Constantin Armencea susține că Primăria Ruginești și-a însușit administrativ teritorial perimetrul cuprins între râul Trotuș și limita cu județul Bacău în zona localității Sascut, deși nu ar avea acest drept. Armencea invocă documente care datează de la 1451, în care se arată că aceste terenuri au aparținut Adjudului. De cealaltă parte, primarul din Ruginești, Ion Alexe, susține că are și el documente în care se arată că actuala configurație a comunei este cea corectă. Miza acestui „război” sunt taxele locale pe care le obține primăria ce deține aceste terenuri. O parte dintre proprietrățile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, inclusiv vila sa, se află pe aceste terenuri.

Primăria Adjud a anunțat că va da în judecată Primăria Ru-ginești deoarece aceasta din urmă ar avea pretenții teritorial administrative care păgubesc munici-piul Adjud de 800 hectare de teren. Primarul Constantin Armencea susține că Primăria Ruginești și-a însușit administrativ teritorial perimetrul cuprins între râul Trotuș și limită cu județul Bacău, în zona localității Sascut, deși nu ar avea acest drept. Deși Vrancea este unul dintre puținele județe din țară care aveau cadastrul realizat în 1989, iar acțiunile din ultimele luni au fost ușurate de existența documentelor, nu au lipsit discuțiile fie între edilii vrânceni, fie cu cei ai loca-lităților din județele limitrofe. Un astfel de caz este și cel dintre primăriile Adjud și Ruginești. „Am decis să dăm în judecată Primăria Ruginești deoarece în cadrul acțiunii de constituire a Registrului Electronic al Limitelor Unităților Administrativ-Teritoriale (RELUAT), parte a proiectului european INSPIRE, Primăria Ruginești susține în continuare că granița dintre cele două localități nu s-ar afla pe Trotuș, așa cum este menționat în documente, ci până la limita cu județul Bacău, îm zona localității Sascut. Este vorba de terenurile cuprinse în perimetrul Râul Trotuș limită județ Bacău pe partea dreaptă a DN 2 E 85, în sensul de mers spre Bacău. În urma acestor pretenții teritorial administrative municipiul Adjud este păgubit de 800 hectare de teren”, a afirmat primarul Constantin Armencea.
Acesta a susținut că au fost organizate mai multe întâlniri de mediere la care au parti-cipat autorități locale din cele două localități, directorul Ofi-ciului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Horia Frîncu și prefectul județului, dar nu s-a ajuns la nicio înțelegere. „Au fost organizate 3-4 întâlniri de mediere, dar nu am ajuns la nicio înțelegere. Din aceste motive am hotărât să ne adresăm instanței de judecată și să probăm cu documente că cele 800 de hectare de teren la care facem referire aparțin de drept municipiului Adjud”, a afirmat primarul Constantin Armencea.

Fostul secretar din Ruginești susține că Primăria Adjud are dreptate

Afirmațiile primarului Armencea sunt susținute și de Åžtefania Åžaradici, fost secretar al comunei Ruginești, dar și fost secretar al municipiului Adjud. „Avem documente care atestă că limitele teritorial adminhistrative sau, mai exact, limitele naturale de grănițuire dintre Ruginești și Adjud sunt pe Trotuș. Aceste documente datează din 1451 și succesiv au fost reînnoite. Primăria Ruginești se prevalează de un document din anii ’80, dar care face referire la terenurile deținute de fostele CAP-uri. Este știut faptul că în perioada comunistă terenurile erau proprie-tate de stat și se lucrau în devălmășie, fără a se ține cont de granițile dintre localități”, a afirmat Åžtefania Åžaradici.

Primarul Alexe spune că are mandat de la cetățeni

De cealaltă parte, primarul din Ruginești, Adrian Alexe, susține că are documente din anii ’80 în care se arată că actuala configurație teritorial administrativă a comunei este cea corectă și că va prezenta aceste documente în instanță. „Noi avem documente din anii ’80 din care rezultă clar că actuala configurație teritorial administrativă a comunei este corectă. Vom prezenta aceste documente în instanță și vom dovedi că dreptatea este de partea noastră. Am prezentat situația și Consiliului Local, care nu a fost de acord ca noi să cedăm din localitatea noastră către Adjud. Aceleași discuții le-am avut și cu oamenii din localitate care m-au mandatat să susțin actualele limite ale comunei deoarece sunt cele corecte și așa voi face”, a susținut primarul din Ruginești, Adrian Alexe.

Taxele locale, miza disputei

Miza acestui „război” sunt taxele locale pe care le obține primăria care deține terenurile. O parte din proprie-tățile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, inclusiv vila sa, se află pe aceste terenuri. Mai mult, dacă cele 800 de hectare ar trece în administrarea municipiului Adjud, ar permite crearea unei zone metropolitane care să permită dezvoltarea orașului pe orizontală.

26 de litigii intra și interjudețene

Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea, Horia Frîncu, a explicat că disputele au fost provocate de absența unei hărți grafice la legea 2 din 1968, prin care a fost realizată reorganizarea administrativă a României. „Atunci au fost menționate doar localitățile, fără să fie specificate limitele localităților. Ulterior au apărut probleme în procesul de retrocedare pentru că trebuiau făcute înscrieri în Cartea Funciară. Câteva litigii au fost rezolvate în urma medierii, însă în final au fost înregistrate 21 de litigii intrajudețene și 5 litigii interjudețene”, a afirmat directorul Frîncu.
Acesta a precizat că, cel mai probabil, litigiile dintre localități vor fi rezolvate prin discuții la o comisie parlamentară înființată special pentru aceste probleme. Dacă nici acolo nu vor fi rezolvate pro-blemele dintre localități, se va putea ajunge în instanță. „Este dificil să meargă în instanță acum, pentru că nu se știe unde vor trebui judecate aceste cazuri și care este cadrul legal, la contencios administrativ sau la civil”, a continuat directorul Frîncu.
La rândul lor, reprezentanții Prefecturii au declarat că litigiile vor fi rezolvate cel mai probabil de o comisie parlamentară. „Noi am făcut medierea și discuțiile cu autoritățile locale, iar lista finală a fost trimisă către Guvern. Dacă primăriile nu sunt de acord, se va ajunge la o comisie parlamentară și la instanța de judecată”, au precizat specialiștii de la Prefectură.

Mai mult de jumătate dintre localități își dispută diferite suprafețe

Mai mult de jumătate dintre localitățile vrâncene nu sunt de acord cu hotarele actuale și își dispută diferite suprafețe de teren. Cele mai mari suprafețe sunt disputate de Cîmpineanca și Odobești, Adjud și Ruginești, cu câte 800 hectare teren. Una dintre localitățile beneficiare ale actualizării hotarelor este Slobozia Ciorăști, care are nu mai puțin de trei litigii cu primăriile învecinate, Milcovul, Gugești și Cotești. Inedită este disputa cu Coteștiul, care are ca obiect gara cu același nume, situată pe admi-nistrativul comunei Slobozia Ciorăști. În cazul celor 5 litigii interjudețene este vorba despre primării aflate în dispută cu localități din alte județe. Este vorba de localitățile Jitia – Bisoca (Buzău), Ru-ginești – Urechești (Bacău), Boghești – Podu Turcului (Bacău), Mărășești – Nicorești (Galați), Garoafa – Movileni (Galați).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?