Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Stresul este la fel de molipsitor ca răceala


Åžeful vostru vine la birou îngrijorat – și dv începeți să resimțiți automat o creștere a îngrijorării. Soțul sau soția dumneavoastră ia loc la masă și începe să vă împărtășească din problemele cu care se confruntă la locul de muncă – gata, cina vă este distrusă. Nu este vorba despre o simplă intoleranță: în acest caz, sunteți stăpânit de stres, care este transmis organismului dv de la persoana de alături, exact ca o răceală.
Oricât de exagerată ar părea această comparație, lucrurile se derulează exact la fel. Colegi de muncă sufocați de probleme, rude nemulțumite, copii care au emoții din cauza examenelor – toate acestea vă influențează dispoziția și, prin urmare, vă afectează direct sistemul nervos și psihic.
Mai exact, este vorba despre ‘stresul pasiv’, iar un recent studiu al oamenilor de știință din cadrul University of Hawaii confirmă caracterul periculos al acestuia. Stresul se comportă exact ca o boală: există un ‘purtător primar’, care îi ‘infectează’ pe alții, care la rândul lor țin în ei acest stres până când acesta ‘explodează’, ‘molipsindu-i’ pe cei din jur. De cele mai multe ori, fenomenul afectează femeile: probabil, pentru că o femeie este mai receptivă la suferințele celor din jur. Problema constă în aceea că, în cazul în care o persoană se confruntă în mod repetat cu emoțiile negative ale altora, acestea ‘ucid’ capacitatea sa de a se opune și obligă persoană ‘infectată’ de a vedea în pro-blemele altora propriile sale probleme, atenționează cercetătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?