Bolnavii de diabet trebuie să aibă mare grijă la produsele care conțin grăsimi animale și să le evite cât mai mult cu putință. Cine respectă aceste indicații poate preveni îmbolnăvirea sistemului cardiovascular, acest fapt reprezentând un mare risc pentru bolnavii de diabet. De asemenea, este recomandată reducerea acizilor grași nesaturați. Recomandată este alimentația pe bază de ulei de măsline, ulei din arahide sau din avocado.
Obiceiurile culinare ar trebui să se orienteze în mare parte către alimentele cu conținut ridicat în carbohidrați. Din această gamă fac parte legumele proaspete, salata, fructele cu coajă, produsele din făină integrală, pastele, orezul și produsele lactate sărace în grăsimi.
Consumul de zahăr ar trebui redus la 30 g până la 50 g pe zi, respectiv maximul de 10% din caloriile zilnice acumulate în organism. Băuturile cu conținut de zahăr nu sunt recomandate bolnavilor de diabet, însă acestora le este permis să consume îndulcitori (chiar dacă în general nu sunt sănătoși). Produsele speciale pentru diabetici sau cele dietetice dețin o gamă de substanțe care subtituie zahărul, dar care conțin multe chimicale și calorii.
Băuturile alcoolice nu sunt în general interzise în cazul bolnavilor de diabet. Totuși, consumul trebuie să aibă o limită peste care nu trebuie să se treacă. Nu este voie să se bea mai mult de 1 – 2 pahare cu vin sau bere, iar cine suferă de obezitate, colesterol și tensiune arterială ridicată nu ar trebui să consume alcool deloc.