Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Suntem o ţară foarte săracă


România este o țară foarte săracă și fără cultul investiției, ocupând unul dintre ultimele locuri din lume în această privință, în condițiile în care o gospodărie alocă anual, în medie, doar 0,6% din cheltuieli pentru investiții, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. „Suntem pe ultimul loc în Europa și printre ultimele locuri în lume privind investițiile. După statistica noastră guvernamentală, 0,6% din cheltuielile unei gospodării medii ajung la investiții. Åži asta înseamnă achiziții de case, construcții de case, cumpărări de terenuri, de acțiuni, de obligațiuni”, a spus Vasilescu.
El a afirmat că în prezent firmele și populația au, împreună, în bănci 42 miliarde euro, o sumă foarte mică, în opinia sa. Din total, depozitele populației se ridică la 25,5 miliarde euro. „Suntem o țară foarte săracă. (…) N-avem cultul investiției”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR, adăugând că această „sperietură de investiții” datează din perioada comunismului.

Anul 2015, nesigur pentru intrarea României în zona euro

În altă ordine de idei, Banca Națională a României nu a luat ca reper ferm anul 2015 pentru intrarea României în zona euro, întrucât aderarea depinde atât de îndeplinirea unor criterii, cât și de contextul european, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului băncii centrale. „Noi, la Banca Națio-nală, nu ne-am pus neapărat problema ca România să fie în 2015 în zona euro, pentru că trăim o perioadă atât de dinamică și atât de imprevi-zibilă încât putem să ne tre-zim și mai repede în zona euro, sau mult mai târziu”, a spus Vasilescu.
El a afirmat că România are nevoie de un program cu obiective foarte clare și trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru adoptarea euro. Astfel, în România este nevoie ca inflația să fie cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante trei țări europene din acest punct de vedere, iar datoria publică să se situeze la sub 60% din PIB.
Totodată, cursul de schimb va trebui să fluctueze într-o bandă stabilă, iar dobânda pe termen lung să fie cu două puncte procentuale peste media celor mai performante trei țări europene sub acest aspect. Un alt criteriu foarte important este nivelul PIB pe cap de locuitor. „Rămâne de văzut cum ne putem mobiliza ca până în 2015 să îndepli-nim criteriile, chiar dacă nu vom intra”, a spus consilierul guvernatorului BNR. El a adăugat că intrarea în zona euro depinde și de evoluția evenimentelor și de dezbate-rile la nivelul Uniunii Europene.
Oficialul a mai spus că din punctul său de vedere crearea Statelor Unite ale Europei nu este posibilă, unul din motive fiind că pentru apariția unei asemenea entități ar fi nevoie ca unele țări să cedeze prosperitate, iar altele să primească prosperitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?