Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Examenele la ISU au fost măsluite


Un fost angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, care a fost disponibilizat ca urmare a reorganizării de vara trecută, a dat în judecată Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Ministerul Administrației și Internelor (MAI. Fostul pompier consideră că a fost nedreptățit și cere să fie reâncadrat pe funcția pe care a deținut-o anterior. De asemenea, solicită și cei 25% din salariu care i-au fost tăiați anul trecut. Totodată, el susține că președintele comisiei de examinare a măsluit concursul.

Ionuț Å¢oca arată, în plângerea îndreptată către Secția de Contencios Administrativ Fiscală a Tribunalului Vrancea, că a fost angajat al ISU din 2007. Potrivit acestuia, la încadrare, a obținut nota maximă, fiind încadrat în muncă pe o perioadă nedeterminată ca subofițer tehnic principal la Secția de Pompieri Adjud. În perioada ianuarie-martie 2011, a participat la cursuri de perfecționare la Centrul de Formare Inițială și Continuă al MAI Orăștie, cursuri pe care le-a absolvit cu 8,92. În vara acestui an, a participat la cursurile pentru servanți, finalizate, de asemenea, cu calificativul „foarte bine”. De asemenea, cât a fost angajat, nu a fost niciodată sancționat disciplinar. Cu toate acestea, susține fostul pompier, a fost pus la dispoziția unității și apoi dat afară din sistem, pe motiv că nu a îndeplinit punctajul necesar. „Nu cunosc cum s-a făcut punctajul, în condițiile în care nu am fost sancționat, alții da. Eu am efectuat cursurile de școlarizare, alții nu. Nu pot să cred că au rămas în sistem colegi care au abateri, lucru care poate fi verificat la dosarul de cadre, și nu au fost puși în situația mea”, scrie în acțiunea sa Ionuț Å¢oca. 

Nemulțumit de președintele comisiei de examen

Acesta solicită instanței de judecată să facă și o anchetă, care să demonstreze că dosarele cadrelor nu au fost verificate în mod corect și că printre cei rămași în sistem se află și persoane care au fost sancționate chiar și pentru „consum de alcool”. „Preșe-dintele comisiei a fost cel care a măsluit și alte exa-mene din trecut, a fost reclamat pentru fapte de corupție, finalizate cu neînceperea urmăririi penale. A mai fost și cineva de la SRI, care nota fiecare candidat. Nu pot să cred că în această țară legea nu există, cel cinstit nu mai are nicio șansă”, mai scrie Ionuț Å¢oca.
Pompierul mai reclamă și faptul că în cadrul ISU sunt cel puțin 13 cadre militare care au preferat să-și ia concediu de creștere a copilului, tocmai pentru a-și păstra locul de muncă. Åži ca o ironie, după ce a fost anunțat că își va pierde locul de muncă, Ionuț Å¢oca a fost avansat la gradul de plutonier. În finalul acțiunii, omul solicită reîncadrarea pe funcția avută ante-rior și dorește înapoi și cei 25% din salariu, de care a fost privat în ultimele luni. 

ISU așteaptă decizia instanței

Reprezentanții ISU spun că nu se pot pronunța asupra conținutului plângerii fostului angajat. „Unitatea noastră a primit o citație de la Tribunalul Vrancea – Secția Contencios Administrativ, prin care suntem chemați în judecată, de un fost subofițer trecut în rezervă, ca urmare a reorganizării. Cauza vizează anularea actului administrativ de trecere în rezervă și reâncadrarea pe funcția avută anterior. Asupra conținutului cererii reclamantului, instituția noastră nu se poate pronunța, acest lucru fiind de competența exclusivă a instanței de judecată. Întreg procesul de reorganizare instituțională a inspectoratului s-a derulat în conformitate cu reglementările legale și ordinele eșaloanelor superioare”, ne-a precizat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU.
În vara acestui an, 57 de angajați ai ISU au fost puși la dispoziția unității, în vederea reâncadrării pe funcții sau trecerii în rezervă. Dintre aceștia, 19 au fost trecuți în rezervă, adică au rămas fără loc de muncă, alți cinci dându-și demisiile sau reușind să ocupe posturi libere la alte inspectorate din țară.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?