Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

„Desfiinţarea judeţelor, o acţiune de destrămare a unităţii teritoriale“


Acțiunea de desființare a județelor prin așa zisa reorganizare, născocită de Guvernul Boc, este tot mai des criticată atât de românii simplii cât și de elitele societății românești. Acum, așa zisa reorganizare este criticată vehement și de academicianul Dinu C. Giurescu, unul dintre cei mai mari istorici ai țării. Acesta a declarat, la emisiunea „Punctul de Întâlnire” de la Antena 3, că acțiunea de desființare a județelor se înscrie într-un șir întreg de acțiuni, menite să destrame teritorial România și să șteargă identitatea națională a poporului român.

Isoricul Dinu C. Giurescu consi-deră că acțiunea de desființare a județelor prin așa zisa reorganizare, născocită de Guvernul Boc, se înscrie într-un șir de acțiuni care sunt menite, pe de-o parte, să destrame unitatea teritorială a țării și, pe de altă parte, să șteargă identitatea națională. Acesta a arătat că actuala putere vrea să desființeze „cu o trăsătură de pix” toată această „întocmire”, care are o vechime între 600 și 700 de ani și care a intrat în conștiința românilor. Dinu C. Giurăscu consideră că scopul actualilor guvernanți este „să destrame teritorial România și să șteargă identitatea națională”. „Ce facem? Åžterg cu buretele, șterg cu pixul tot? Unde voi fi? Din regiunea 1, cetățeanul cu codul numeric personal cutare, pe care îl înscriu cu două-trei semne acolo într-o listă, și în felul acesta am robotizat întreaga Românie. Eu nu mai aparțin unui județ, nu mai aparțin României. Aparțin unor sigle, unor numere înscrise… E trist! Această des-ființare a județelor, aceasta proiectată desființare a județelor este mult mai gravă. Se înscrie într-un șir întreg de acțiuni menite să destrame teritorial România și să șteargă identitatea. Eu nu mai sunt român. Voi fi altceva. Voi fi un locuitor al unei regiuni europene. Or, dacă le iau la bani mărunți pentru mine, ca istoric, acesta este rezultatul. Nu uitați că aceste județe au sute de ani vechime, indiferent de faptul că s-au schimbat granițele lor, mai mari sau mai mici, dar ele sunt intrate în conștiința mea”, a susținut marele istoric.

Comuniștii, sovieticii lui Stalin și Boc 

Românii trebuie să știe că din punct de vedere istoric, singurii care au îndrăznit să desființeze județele au fost comuniștii, care împreună cu sovieticii lui Stalin, în 1948, au dat lovitura de grație statului civilizat român: au înființat raioanele și au desființat județele. Evident, au fost singurii care au avut această îndrăzneală incredibilă, să calce în picioare istoria României. Comuniștii au înființat raioanele și regiunile pe model sovietic, și odată cu înființarea acestora au schimbat de-numirea tradițională a multor orașe. După același model, Boc și coaliția aflată la guvernare vrea desființarea județelor, a unei istorii vechi de 700 de ani.
În opinia lui Giurescu, prin des-ființarea județelor se urmărește destrămarea teritorială a României și ștergerea identității naționale, adică exact ce vor UDMR-ii. Academicianul s-a referit la proiectul de reâmpărțire a țării propus de UDMR, care practic taie Transilvania în două, „pe linia trasată de arbitrajul de la Viena din 1940”. „Se pregătește statutul minorităților. Dacă se adoptă prin formulă magică a asumării răspunderii, vom crea zeci de au-tonomii terito-riale sub pretextul autonomiilor culturale. Eu cred că nu-și dau seama oamenii de catastrofa pe care guvernații o pregătesc Ro-mâniei”, susține istoricul, care a adăugat că s-a ajuns în situația în care oricine poate să insulte drapelul țării, persona-litățile marcante pentru simplul motiv că în lege nu mai există incriminare penală pentru denigrarea simbolurilor naționale. „Des-ființarea acestor județe îmi taie mie însumi baza existenței locale. Nu se poate! Județele nu sunt o creație a lui Mircea cel Bătrân. Județele erau acolo și Mircea le-a întărit. Nu sunt o creație a lui Carol I sau a lui Alexandru Cuza. Erau acolo și domnitorul unirii și fondatorul monarhiei le-a întărit. Culmea este că Uniunea Europeană nu ne cere această desființare a județelor. Este o mistificare grosolană, urâtă de tot”, este de părere istoricul.

Nicio lege nu mai e valabilă

Guvernanții nu țin cont de lege, pentru că Legea nr. 3/2000 spune foarte clar că referendumul este obligatoriu atunci când este vorba de soarta oamenilor. Potrivit legii, dacă guvernanții își asumă răspunderea pe legea reorganizării teritoriale, fără a fi organizate referendumuri, atunci ei sunt pasibili de închisoare. Dar, consideră Giurescu, s-a ajuns în situația în care pentru putere „nicio lege nu mai este valabilă”. Grav este în opinia academicianului că guvernanții nu cunosc istoria și „vor să ne șteargă memoria, vor să ne șteargă identitatea”. „Prin toate aceste răsturnări, prin toate aceste acțiuni de buldozer, pur și simplu vor să fiu ca frunza pe apă, că frunza este un simbol, să nu mai știu ce e cu mine, să fiu un fel de cetățean așa, al nimănui, care locuiesc într-o regiune desemnată printr-o cifră romană, și care sunt încă o dată înscris printr-un indicativ numeric într-o listă. Asta este, fiindcă un om ca acela nu are decât nevoi imediate: trebuie să se ducă la mall, să cumpere o mașină și să călăto-rească poate în străinătate, și să se îmbrace bine. Asta este tot, dar în cazul ăsta, România adio! Aici este partea cea mai gravă. Prin des-ființarea județelor îmi iei baza mea teritorială, care de sute de ani există acolo. Bunicul meu s-a născut în Buzău, și județul Buzău există și astăzi. De patru generații suntem buzoieni prin naștere. Ä‚la este primul loc. Îmi ștergi și Buzăul? Ce fac? Unde sunt născut? În raionul Stalin din București?”, se întreabă academicianul Giurescu.

Puterea face pași spre destrămarea unității teritoriale

Dinu C. Giurescu a arătat că toate acțiunile actualei puteri sunt „pași mai mari sau mai mici pentru destrămarea unității teritoriale și a demnității românești”. Å¢inta este una singură: suprimarea articolului 1 din Constituție. „Toate aceste acțiuni ale actualei pu-teri sunt pași mai mari sau mai mici pentru destrămarea unității teritoriale și a demnității românești, care merg ca un șuvoi către o singură țintă, articolul 1 din Constituție: «România este stat național unitar, suveran, și indivizibil». Asta le trebuie, asta vor să suprime”, a afirmat marele istoric, care a susți-nut că după această acțiune va urma renunțarea la ziua de 1 Decembrie, apoi renunțarea la imnul național… „Am sentimentul că sunt în 1940, în preajma prăbușirii hotarelor noastre. E de spus numai că fiecare om trebuie să-și dea seama că soarta lui personală, afară de beneficiarii regimului, depinde de ce se joacă acuma. Se joacă integritatea teritorială a României, se joacă stabilitatea ei, se joacă identitatea, sentimentul că ești român, se joacă apărarea țării. Statul de astăzi nu mai apară România. Statul de astăzi apară pe altcineva, dar nu obștea românească. De aceea, fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care le are, trebuie să spună NU. „Nu!” la ceea ce se pregătește în momentul de față, și să revenim la tradițiile noastre, să revenim la pu-terea noastră din totdeauna”, a concluzionat Dinu C. Giurescu. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?