Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cartel Alfa: Afirmaţiile lui Băsescu despre îngheţarea pensiilor şi a salariilor anulează rolul Curţii Constituţionale


„Cartel Alfa” consideră că afirmația lui Traian Băsescu, potrivit căreia, indiferent de decizia Curții Constituționale, pensiile și salariile rămân înghețate în 2012, este o încălcare gravă a principiului separației puterilor în stat, un abuz care anulează rolul și statutul Curții Constituționale.
Reprezentanții Confederației cred că prin aceste declarații președintele Traian Băsescu continuă campania care are ca scop culpabilizarea justiției, minimalizarea și ignorarea statutului său de putere în stat, cu atât mai mult cu cât aceasta face parte dintr-o serie de declarații similare, care susțin toate acțiunile Guvernului prin care se blochează punerea în aplicare a hotărârilor instanțelor de judecată, doar pentru că așa o cer interesele de moment ale partidelor aflate la Putere, potrivit unui comunicat al sindica-liștilor. „A vorbi despre nepunerea în aplicare (înainte ca plenul Curții Constituționale să se pronunțe) a unei decizii a Curții este un abuz de putere. Åži mai grav este faptul că acela care vorbește, în mod public, despre ignorarea unei posibile decizii a Curții Constituționale este președintele României. Cartel Alfa consideră că acesta este un act de o gravitate extremă, o ingerință în activitatea justiției, o anulare a independenței acesteia și contravine Constituției României”, potrivit sursei citate.
Sindicaliștii subliniază că afirmații de acest gen pun o puternică presiune asupra magistraților, care, într-un real stat democratic, ar trebui să judece exclusiv în spiritul legii, și aceasta, cu atât mai mult în cazul judecătorilor de la Curtea Constituțională. La bugetul de stat există fondurile necesare pentru salarii și pensii, doar că acești bani sunt redirecționați prin propunerea Guvernului către investiții făcute în scop electoral. Investițiile mult clamate de Guvern sunt, în fapt, instrumente de campanie electorală, spun cei de la „Cartel Alfa”. „Cartel Alfa” susține că banii de la buget sunt direcționați în așa fel încât să servească interesele partidelor aflate la putere, fiind ingorate cele mai elementare nevoi ale lucrătorilor și pensionarilor, iar interesele partidelor aflate la putere sunt puse mai presus de interesele reale ale societății, „cu întregul concurs al președintelui Traian Băsescu”. Sindicaliștii îi reamintesc președintelui că în Constituția României scrie că nimeni nu este mai presus de lege. Acesta este un principiu fundamental al statului de drept, pe care nu numai că președintele este primul chemat să-l respecte, ci este obligat să facă astfel încât și Guvernul să-l respecte.
Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la postul public de radio, că, indiferent care va fi rezulta-tul sesizării la CC a înghețării pensiilor și salariilor în anul 2012, „bani nu există”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?