Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Profesorul Tomescu s-a stins din viaţă, la aproape 102 ani


Profesorul Vasile Tomescu, care a atins venerabila vârstă de 101 ani și nouă luni, s-a stins din viață, vineri. Fondator al CAR-ului „Mihai Eminescu”, fost director al Åžcolii de Surdo – Muți și dascăl de elită al învățământului vrâncean, Vasile Tomescu și-a încetat activitatea în anul 1972.
Născut în 1910, pe lângă activitatea desfășurată la catedră, Vasile Tomescu a fost militar activ în prima parte a celui de-al Doilea Război Mondial. A fost luat prizonier în august 1944 și până în 1946 a fost deținut în tabăra de la Oranki Manastarka, unde și-a regăsit fratele. „Cariera didactică a profesorului V. T. s-a derulat sub semnul dragostei pentru școală, pentru copii, pentru patrie. (…) A luptat în Est pentru eliberarea Basarabiei și întregirea țării, a fost luat prizonier în Rusia Sovietică după 23 august 1944, dintr-o tabără de concentrare a armatei române de lângă Focșani, când «Trupele sovietice dând de noi, – deși de acum eram aliați ne declară prizonieri și ne expediază în URSS în  Lagărul nr. 74», unde a suportat calvarul captivității timp de 27 de luni. Acolo «am aflat ce înseamnă comunismul»”, a arătat Costică Neagu.
Ultimii ani din viață, profesorul și i-a petrecut în locuința sa modestă din Focșani. A fost vizitat de mai multe ori de viceprimarul Bogdan Matișan, care i-a acordat, cu diverse ocazii, premii de longevitate. Dispariția profesorului Vasile Tomescu este regretată și de inspectorul școlar general Iordache Bostan. În 2010, șeful învățământului vrâncean l-a vizitat pe profesor, la împlinirea vârstei de 100 ani. Drept cadou, profesorul Vasile Tomescu a semnat în cartea de onoare a Inspectoratului Åžcolar. Bostan spune că a rămas impresionat de luciditatea celui care era la curent cu toate problemele învățământului. Ba chiar i-a oferit lui Bostan sfaturi prețioase. „L-am cunoscut pe domnul profesor, am rămas surprins de capacitatea sa de întelegere a lumii contemporane. Sunt alături de familia dumnealui și mă bucur că domnul profesor a putut semna în cartea de onoare a Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. A fost un exemplu pentru dascălii de astăzi, un om perseverent, ce m-a surprins că era la curent cu problemele învățământului de astăzi. Chiar am primit și sfaturi de la el”, a declarat Iordache Bostan.
Trupul neînsuflețit al profesorului Vasile Tomescu a fost depus la capela Bisericii „Ovidenia”. El își va găsi odihna veșnică în Cimitirul Nordic din Focșani, unde va fi condus mâine, la ora 13.00. 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?