Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Scutirea penalităţilor la Sănătate, o nebuloasă


Scutirea de penalități a datornicilor din Sănătate dă mari bătăi de cap atât lor cât și angajaților Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). Deși mai sunt mai puțin de două luni până la expirarea termenului în care datornicii au putea beneficia de această facilitate, normele metodologice se află doar în fază de proiect.
Mai exact, inițial s-a anunțat că debitorii la fondul de Sănătate care plătesc datoriile până la data de 31 decembrie, vor fi scutiți de penalități. Apoi, s-a stabilit că aceștia vor trebui să plătească penalitățile, pentru ca la puțin timp să apară o altă propunere legislativă ce prevede că de-bitorii vor fi scutiți de penalități.
Reprezentanții CAS Vrancea nu sunt foarte lămuriți în pri-vința acestei legi, ei declarând că așteaptă publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, pentru a se lămuri. „CAS Vrancea informează toate persoanele fizice asigurate pe bază de contract de asigurare de sănătate, altele decât cele pentru care colectarea contribuției se realizează de Agenția Națio-nală de Administrare Fiscală, că pot beneficia, la cerere, de facilitățile fiscale conferite de art. XI din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30/2011 , cu privire la obliga-țiile fiscale restante la data de 31 august 2011. În acest sens, facem precizarea că, momentan, este în curs de avizare și publicare în Monitorul Oficial al României un ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, act normativ ce va reglementa procedura de aplicare a prevederilor ordonanței anterior amintită prin obligațiile de plată, reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate datorate Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate de către persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de Agenția Națională de Administrare Fiscală”, se arată într-o informare emisă de CAS Vrancea. 
În județul nostru, figurează cu restanțe la fondul de Sănătate 5.838 de vrânceni, suma totală datorată fiind de 7.785.928 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?